oktober 31, 2019

Dan reformacije, praznik slovenskega jezika

Leta 1550 je Primož Trubar napisal Katekizem in Abecednik. Slovencem je v maternem jeziku napisal prvi knjigi ter jih prvič nagovoril kot narod. Vse to mu je omogočilo reformacija, gibanje, ki je v tistem času zajelo Evropo in ki se ga spominjamo na današnji dan.

Primož Trubar je Slovence z

31. oktobra 1517 je reformacijo sprožil nemški duhovnik Martin Luter. Na vrata katedrale v Wittenbergu je pribil 95 tez, v katerih je od Rimokatoliške cerkve zahteval večjo skromnost, zahteval, da Cerkev preneha prodajati odpustke ter da ljudje Sveto pismo lahko prebirajo v svojih jezikih ter v materinščini prisluhnejo tudi bogoslužjem.

Na Slovenskem prvi knjigi
Pomembno vlogo pri širjenju reformacije je imel razvoj tiska, ki je gibanju pomagal hitreje kot do takrat doseči veliko ljudi. Reformatorji so prepričali tudi Primoža Trubarja, duhovnika iz Rašice. Zaradi svojih nazorov je bil večkrat preganjan in v tujini tudi umrl. Prvi slovenski knjigi sta tako nastali v Nemčiji. Trubar ju je dal natistniti pri tiskarju Morhatu v Tubingenu. "Vsem Slovencom gnado, mir in milost," je zapisal v nagovor Katekizma, ki je izšel prvi in je tako tudi prva slovenska tiskana knjiga.

Praznik slovenskega jezika
Je pa reformacija Slovencem dala tudi prvi prevod Biblije. Iz latinščine jo je leta 1584 prevedel Jurij Dalmatin. Istega leta pa je Adam Bohorič izdal še Zimske urice, prvo slovensko slovnico. Gibanja se tako z državnim praznikom in dela prostim dnem spominjamo od leta 1992. Ker pa je dan reformacije pri nas predvsem tudi praznik slovenskega jezika, smo vas nekaj povprašali tudi po najljubši besedi. (TMG)

Datoteke

Katera je vaša najljubša beseda?