maj 8, 2018

Drama Onjegin krstno na celjskem odru

Na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo v petek premiera krstne uprizoritve nove slovenske drame Onjegin, ki je nastala po romanu v verzih Jevgenij Onjegin, pisatelja Aleksandra Sergejeviča Puškina. Ustvarjalci obljubljajo, da vas drama, ki govori o duši, življenju, ljubezni, naravi, ne bo pustila ravnodušne.

V predstavi Onjegin nastopajo štirje igralci: Vojko Belšak, Aljoša Koltak, Minca Lorenci in Tanja Potočnik. (Foto: Jaka Babnik)

Avtor odrske priredbe je Nebojša Pop-Tasić, ki je trenutno eden najbolj plodnih slovenskih avtorjev. Režisersko palico pa je prevzela Yulia Roschina. Znameniti roman v verzih Jevgenij Onjegin je klasično delo ruske književnosti. Izšel je leta 1833, nastajal pa je kar sedem let, štiri mesece in sedemnajst dni. Zgodba govori o peterburškem plemiču, ki ima vse, a ga pesti dolgočasje in naveličanost nad življenjem. Na podeželju spozna sestri Olgo in Tatjano. Slednji začne dvoriti, njegov prijatelj Lenski pa se želi prikupiti Olgi. Zgodba se vrti okoli štirih glavnih igralcev in je prepletena z ljubezenskimi zapleti, saj Jevgenij zavrne Tatjano in začne dvoriti Olgi, s tem pa užali svojega prijatelja. Moška se zapleteta v dvoboj, v katerem Lenski umre. Jevgenij naposled spozna svojo zmoto in se zave svoje ljubezni do Tatjane, a je takrat že prepozno. Drama tako postreže s čisto vsakdanjimi težavami in tegobami slehernega človeka, v katerih se bo prepoznal vsak gledalec. V spodnjem posnetku o drugačnosti drame prisluhnite igralcu Vojku Belšaku, ki v predstavi igra Onjegina. (NS)

Datoteke

VOJKO BELŠAK O DRUGAČNOSTI DRAME ONJEGIN