september 3, 2020

Na Forma vivi Makole tokrat le domači umetniki

Na Dežnem se danes začenja 18. mednarodno kiparsko-slikarsko druženje Forma viva Makole – Dežno 2020. Letos bo ustvarjalo 30 kiparjev in slikarjev, ki pa bodo zaradi koronavirusa izključno iz Slovenije. Spremljevalni dogodki bodo tudi v Rogaški Slatini in Mariboru.

Utrinek ustvarjanja kiparjev na Dežnem pri Makolah na enem od prejšnjih simpozijev. (Foto: občina Makole)

Prvič v zgodovini brez mednarodne udeležbe
Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa bodo na letošnjem 18. mednarodnem kiparsko-slikarskem druženju Forma viva Makole – Dežno 2020 od danes do nedelje zbrani izključno slovenski ustvarjalci, 10 kiparjev in 20 slikarjev. Tujci so zaradi poostrenih ukrepov sodelovanje na srečanju odpovedali, zato bo udeležba umetnikov prvič v zgodovini forma vive povsem slovenska, razlaga predsednik organizacijskega odbora Ivan Dvoršak. Večina kiparjev bo izdelovala manjše skulpture v velikosti do 70 centimetrov, slikarji pa bodo ustvarjali na temo naravne dediščine Haloz, razlaga Dvoršak:

Spremljevalni dogodki tudi v Rogaški in Mariboru
Umetniki se bod zbrali že danes, uradna prireditev ob odprtju 18. Forma vive Makole pa bo v petek, 4. septembra, in sicer pred Kulturnim domom Rogaška Slatina, s predstavitvijo letošnjih kiparjev in slikarjev. Ob tej priložnosti bodo v Mestni galeriji odprli tudi razstavo steklenih umetniških skulptur kiparke Zlate Bela iz Ljubljane, slikarskih del slikarja Ivana Skledarja iz Likovne sekcije KUD Forma viva Makole in zbirko znamk forma vive filatelista Branka Petana. Spremljevalni dogodki letošnje forma vive bodo v času simpozija tudi na Dežnem pri Makolah in v Mariboru. Podrobnejši program aktivnosti najdete TUKAJ. (SP)