september 16, 2020

Hiša kulture Celje v novo sezono: Po Veroniki nov muzikal s celjsko ilustratorko

V Hiši kulture Celje kljub temu, da jim je prejšnjo sezono skrajšal novi koronavirus, z optimizmom zrejo v začetek nove. Pripravili so glasbeni in gledališki program, ki bo zadovoljil vse generacije občinstva, napovedali pa so tudi nov muzikal, ki prihaja po legendarni Veroniki Deseniški.

Program v novi sezoni so na novinarski konferenci predstavili sodelavci Hiše kulture Celje (od leve proti desni) Miha Firšt, Nuša Komplet Peperko, Simon Dvoršak in Gregor Deleja. (Foto: Radio Štajerski val)

Za vse generacije nekaj
„Vsak glas, ton, gib, podoba in beseda šteje. Je čas, ko umetnost ne sme biti tiho in je prostor, ki njeno besedo potrebuje,“ so v Hiši kulture Celje zapisali v programski knjižici nove sezone. V treh različnih abonmajih prinaša 19 dogodkov, od tega je 7 lastnih produkcij, načrtujejo tudi 18 gostovanj. Bo pa tudi tej sezoni, kot delu prejšnje, tempo nekoliko narekoval novi koronavirus, a so se celjski kulturniki potrudili, da bo program pester in da bodo zase v njem našli tako otroci in mladi kot starejši. Celjski dirigent in programski sodelavec Simon Dvoršak je predstavil glasbeni abonma, ki prinaša osem koncertov:

Zanimiva bosta tudi gledališki abonma in Glasbene sobotnice, ki bodo zadovoljile otroške ljubitelje kulture. Programska sodelavka Nuša Komplet Peperko o veliki glasbi za male otroke pravi:

„Gledališki abonma pa bo tokrat res fenomenalen, ker smo vzpostavili en kup novih mostov,“ pravi Komplet Peperkova in razlaga:

Veronikina nagrada in novi muzikal v sodelovanju z Lilo Prap
Ob treh abonmajih v Hiši kulture Celje pripravljajo še druge projekte. O njih direktor Miha Firšt:

Hiša kulture Celje je v novi sezoni pod svoje okrilje vzela zelo pomemben pesniški projekt, Veronikino nagrado. Podjetje Fit media, ki je nad njim bdelo 24 let, je organizacijo dogodka predalo Hiši kulture Celje. Bdela bo nad Veronikino nagrado. Vodja projektov Gregor Deleja razlaga.

V Hiši kulture Celje so v lanski sezoni 2019/2020 na 25 dogodkih našteli okoli 2500 obiskovalcev, organizirali so 34 gostovanj. Kljub koronavirusu so dogodke, ki so odpadli marca, aprila in maja, uspeli realizirati junija v mini festivalu na Starem gradu Celje, ki so ga poimenovali Enkraten festival. Glede letošnje sezone so optimistični, kljub negotovi situaciji zaradi covida-19. Pravijo, da bodo dogodke pripravili v skladu z vsemi zaščitnimi ukrepi in da bodo zaradi omejitve sedežev pri ogledu dogodkov, kakšnega tudi ponovili. „Mislim, da je vedno, sploh pa v teh časih, pomembno, da v življenju ne izgubimo do kakovostne umetnost,“ zaključi Firšt. (NS)