september 26, 2018

Juneževa domačija s streho za naslednjih sto let

V Rogaški Slatini precej pozornosti in denarja namenjajo ohranjanju kulturne in naravne dediščine. Dosledno tako med drugim skrbijo za kulturne spomenike lokalnega pomena, med katerimi je tudi Juneževa domačija, ki je dobila novo slamnato streho.

Juneževa domačija obsega stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje, delno zaprt kozolec doplar in čebelnjak. (Foto: Radio Štajerski val)

Slatinčani se lahko pohvalijo s kar nekaj spomeniki lokalnega pomena, kulturnimi, sakralnimi in naselbinskimi. Slatinski župan Branko Kidrič razlaga:

Na ta način po Kidričevih besedah dokazujejo svoj odnos do pretekle oziroma polpretekle zgodovine, predvsem pa svoj odnos do kulturne dediščine.


Juneževo domačijo so za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasili leta 1998. S tem več kot 300 let starim etnografskim muzejem na prostem zadnjih 15 let upravlja Društvo Gaja, ki skrbi za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina. Kaj vse pripravljajo na Juneževi domačiji, razlaga predsednica Cvetka Koražija:




Domačija je sicer od konca 18. stoletja v lasti družine Junež. Danes je njen lastnik Miran Junež, ki skupaj s slatinsko občino aktivno skrbi za njeno ohranjanje in vzdrževanje. (NS)






K Juneževi domačiji spada tudi gospodarsko poslopje, ki je novo slamnato streho dobilo v letih 2010 in 2011.

Pogled na Juneževo domačijo.


Novi strehi na stanovanjski hiši so nazdravili številni zbrani.