februar 2, 2018

Kaj obetajo deseti Sprehodi pod morjem?

Mednarodni festival Sprehodi pod morjem Slovenske Konjice gostijo že desetič. Prinaša filmske projekcije za mlade, invalide in starostnike, otvoritev razstave podvodne fotografije, projekcije filmov in Grand prix večer s predstavitvijo presežkov svetovne produkcije podvodnega filma.

Gre za edini tovrstni festival v Sloveniji, ki zaradi kakovostnega programa v Slovenske Konjice privablja vse več obiskovalcev.

Med gosti izjemni filmarji in fotografi
Posebnost fetivala bo 33 let star film Freedom in Depth, v katerem so predstavljeni začetki potapljanja invalidov v svetu. Sicer pa so se tudi letos povabilu odzvala številna zveneča imena. Kot sta denimo oče sodobnega komercialnega potapljanja John Bantin iz Anglije in podvodna fotografinja Francine Kreiss iz Francije. Manjkal ne bo niti Mimmo Roscigna, italijanska ikona podvodnega filma ter Francoz Florian Launett, ki je odgovoren za fotografijo in video v časopisu La Provence. Prišel je tudi Anglež James Morgan, avtor filma Jago: A Life Underwater, ki že dve leti vztrajno pobira nagrade po vsem svetu. Dražen Gorički s sosednje Hrvaške bo predstavil zgodbo ob 100. obletnici potopitve ponosa avstro-ogrske mornarice, bojne ladje Szent Istvan. Festivalsko dogajanje bosta prav tako popestrila Andrej Boje in Ciril Mlinar, v tujini večkrat nagrajena avtorja podvodnih filmov.

Med gosti festivala tudi kozmonavt
Obiskovalci festivala bodo lahko uživali tudi v glasbi. Nocoj bo nastopila etno zasedba Marko Hatlak & Kapobanda, ki pod svojim imenom združuje harmonikarja in vokalista Marka Hatlaka, klarinetista Gorana Bojčevskega, kitarista Miho Megliča in kontrabasista Roka Hozjana. Na odru se jim bo pridružil Borut Mori z dvema mladima glasbenikoma - Vito Bejat Krajnc, ki pri devetih letih z violino osvaja prva mesta doma in v tujini in Lovro Mori na djembah. Med gosti bo tudi župan Zvezdnega mesta, Valeri Ivanovich Tokarev, edini kozmonavt, ki je letel z ameriškimi raketoplani in ruskimi sojuzi ter bil poveljnik vesoljske postaje. (BF)