junij 7, 2020

Kaj skriva preteklost Podčetrtka

Amanda Amon in Nika Boršič, dijakinji Šolskega centra Rogaška Slatina, sta raziskovali kulturno dediščino Podčetrtka in zgodbe, ki jih je v preteklosti spisalo življenje v kraju.

Tudi Podčetrtek skriva bogato dediščino, če smo jo le pripravljeni videti, pravita mladi raziskovalki. (Foto: Štajerski val)

Podčetrtek je danes najbolj znan po svoji turistični ponudbi. Dijakinji Šolskega centra Rogaška Slatina Amanda Amon in Nika Boršič pa sta raziskali njegov pomen in razvoj v preteklih stoletjih, pa tudi, kako je ohranjena njegova dediščina in kdo jo ohranja.

Med drugim sta ugotovili, da je bilo območje Podčetrtka poseljeno že pred 2000 leti, pa tudi, kakšno vlogo so pri razvoju trga imeli Attemsi. Če poznamo svojo preteklost in kulturno dediščino, poznamo sebe, prav tako pa znanje o preteklosti pomeni tudi boljše razumevanje razvoja, vloge in dejavnosti kraja.

To pa nam lahko, kot še dodajata, razodeva le skrbno varovana dediščina. Zato sta tudi sami pripravili spletno stran, na kateri sta zbrali izsledke svoje raziskave. Predstavili pa jih bosta tudi na državnem srečanju mladih raziskovalcev, prvi teden julija. Še podrobneje pa Amandi in Niki prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Amanda Amon in Nika Boršič o raziskovanju preteklosti Podčetrtka