februar 8, 2021

Kaj vse prinaša leto Josipa Ipavca?

Letos 8. februarja mineva natanko sto let od smrti Josipa Ipavca, enega od članov znamenite šentjurske družine skladateljev. Leto 2021 mu je posvečeno na ravni vse države. Kaj prinaša v Šentjurju in kaj širše?

Rodbina Ipavec je zaznamovala razvoj Šentjurja in pustila pečat na glasbeni krajini vse države, pravijo v Šentjurju. (Foto: Štajerski val)

Ta teden prestavili program

Država je, kot smo že poročali, to leto razglasila za leto Josipa Ipavca. Sto let je namreč od smrti šentjurskega skladatelja, ki je spisal komično opero Princesa Vrtoglavka in prvi slovenski balet Možiček. Na ravni vse države mu bodo posvečene številne prireditve in razstave. Posebej slovesno bo v njegovem rojstnem Šentjurju. Vodja oddelka za družbene dejavnosti na šentjurski občini Judita Methans Šarlah je minuli teden na novinarski konferenci med drugim izpostavila:

Razstavo pripravljajo s Pokrajinskim muzejem Celje. Na ogled je od 8. februarja, a zaradi koronavirusa je dovoljen le obisk posameznikom, prav tako je omejena uporaba nekaterih interaktivnih elementov razstave. Tatjana Oset, vodja delovne skupine za leto Josipa Ipavca na šentjurski občini pa dodaja še:

Tatjani Oset še podrobneje prisluhnite v spodnjem pogovoru:

O razstavi in še čem pa smo se ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je tudi dan odprtja interaktivne razstave o Ipavcih za mlade, pogovarjali z Judito Methans Šarlah:

Kaj še prinaša leto?

Med drugim gre izpostaviti še izid knjige doktorja Igorja Grdine Slovenski Mozart o Josipu Ipavcu, na kulturni praznik, ko mineva natanko sto let od smrti Josipa Ipavca, bo komemoracija. Konec meseca načrtujejo odprtje likovne razstave pravnuka Josipa Ipavca Anžeta Ipavica. Posneli bodo nekaj oddaj, ki bodo predvajane na nacionalni televiziji. Pripravljajo tudi sajenje z Ipavci povezanih jablan bogatink s Šolskim centrom Šentjur. Letošnja slikarsko-kiparska kolonija v Šentjurju bo na temo življenja in dela Josipa Ipavca. Ob tem upajo, da bodo lahko tekom leta izvedli tudi čim več koncertov, kar bo odvisno od ukrepov ob epidemiji.

 
Foto: Občina Šentjur

Pestro bo tudi drugod po državi. Ministrstvo za kulturo je namreč kulturne ustanove in Javni sklad za kulturne dejavnosti pozvalo, naj v svoje letošnje dejavnosti vključijo Josipa Ipavca. Že prvega januarja je Slovenska filharmonija na svojem spletnem novoletnem koncertu izvedlo predigro iz baletne pantomime Možiček. SNG Maribor bo celoten koncert posvetilo Josipu Ipavcu. Opera in balet LJ v novi sezoni opereto Princesa Vrtoglavka – 2022.

Šentjurskega skladatelja se bodo spomnili tudi ponekod v tujini – deloval je namreč tudi v Gradcu, Berlinu, Londonu, Pragi, Parizu, Hamburgu, na Dunaju in v ZDA. Tako med drugim Kulturni informacijski center na Dunaju pripravlja predstavitev nekaj samospevov. (TMG)