april 11, 2022

Vlado Vrbič: Danes bi potrebovali 50 ljudi, kot je bil Kajuh

13. decembra bo minilo sto let, odkar se je rodil Karel Destovnik - Kajuh. Vlado Vrbič nam je povedal več o njem. Pesnikovo življenje raziskuje že skoraj 30 let, poglobil se je v njegove pesmi, pisma in celo listke, ki si jih je med poukom pisal s sošolcem.

Vlado Vrbič je bil dolgoletni direktor velenjske knjižnice, že skoraj 30 let pa raziskuje življenje in delo šoštanjskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha. (Foto: Andrew Testa)

Decembra bo minilo sto let od rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha. Kajuhovo življenje že skoraj 30 let proučuje Vlado Vrbič, o njem je napisal tudi roman Prestreljene sanje. Kot pravi, je bil Kajuh zelo občutljiv za socialne krivice. O njegovi poeziji pa, da je odsevala dogajanje v njegovi okolici. "Njegova poezija je bila zelo spevna in zato blizu ljudem. Bila je popolna socialna lirika. Tudi v njej se pojavljajo vezi med moškim in žensko, a vedno v povezavi s socialnimi pravicami. Kasneje, ko je svetovni mir že ogrožen, pa se temu pridruži še domoljubje. Takrat poezija postane pesem upora. Tudi tu se še pojavlja ljubezen med moškim in žensko, a skupaj s klicem k boju in uporu," razlaga. Čiste ljubezenske poezije pa Kajuh, pravi Vrbič, ni pisal. Še podrobneje Vladu Vrbiču o Kajuhu prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)