april 28, 2021

Kakšna bo usoda zbirke, ki jo je umetnik podaril Zdravilišču Rogaška?

Obsežna zbirka, ki jo je švicarski umetnik Kurt Müller podaril Zdravilišču Rogaška, bo po stečaju zdravilišča pristala na dražbi.

Zbirko hrani Anin dvor. (Foto: FB Anin dvor)

Junija bo stečajna upraviteljica Zdravilišča Rogaška na dražbi prodajala zbirko grafičnih del švicarskega umetnika Kurta Müllerja. Ta je večkrat obiskal Rogaško Slatino in zdravilišču med letoma 1985 in 1995 podaril med 20.000 in 40.000 grafičnih listov. Točna številka ni znana, saj zbirka ni bila nikoli v celoti popisana. Leta 1995 so slatinski občinski svetniki zbirko razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena, hrani jo Anin dvor. A lastnik zbirke, Zdravilišče Rogaška, se je znašel v stečaju. Tako bo stečajna upraviteljica zbirko prodajala na dražbi, izklicna cena zbirke je slabih 3,5 milijona evrov. Občina, pravi župan Branko Kidrič, predkupne pravice ne bo uveljavljala. Zakaj?

Ministrstvo zbirke ne želi več kupiti
Na ministrstvu za kulturo so nam medtem odgovorili, da so se ves čas trudili, da bi bila zbirka, ki je kulturno in zgodovinsko vezana na Rogaško Slatino, urejena. "Vse od prve donacije in ustanovitve Grafičnega muzeja v Rogaški Slatini grafični listi niso bili primerno evidentirani in kategorizirani, večina gradiva ni bila in ni razvrščena ter je brez vsake dokumentacije. Po opravljenem poročilu Grafičnega kabineta Narodnega muzeja Slovenije in Narodne galerije iz leta 2015 o stanju in pomenu grafične zbirke v nekdanjem muzeju grafične umetnosti je ministrstvo za kulturo  odstopilo od  interesa za morebitni odkup celotne grafične zbirke. Nakup zbirke bi bil mogoč ob popolni dokumentaciji v skladu z mednarodno sprejetimi standardi in veljavno zakonodajo," so zapisali v odgovoru. Ob tem so opozorili na neustrezne prostore, kjer je zbirka hranjena. "Ponudbe za odkup so bile skozi čas različne, stališče ministrstva pa je vseskozi enako. Odkup zbirke  oziroma ponudbo za odkup se lahko sprejme zgolj na osnovi ovrednotenja zbirke tako umetniškega dela, kulturno zgodovinskega pomena zbirke  in nenazadnjen finančnega  ovrednotenja ob natančni ponudbi," odgovarjajo.

Pred dražbo občina še na pogovore s pristojnimi
O načrtih za dokončanje popisa zbirke smo vprašali slatinskega župana, a pravi, da je za to odgovoren lastnik zbirke, trenutno torej stečajna upraviteljica Zdravilišča Rogaška. Pri tem dodaja:

Poudarja pa, da si slatinska občina želi, da bi bila zbirka lahko ne glede na morebitno novo lastništvo na ogled v Aninem dvoru ter bi bila evidentirana. Tudi zato občino v maju čaka več razgovorov z različnimi pristojnimi inštitucijami. O tem bodo spregovorili tudi na seji prihodnji mesec. (TMG)