april 23, 2022

Kakšne knjige nas najbolj zanimajo?

Svetovni dan knjige je, ki poudarja pomen branja, založništva in zaščite avtorskih pravic. Mi smo ob tem pogledali med knjižne police celjske knjigarne in antikvariata Antika.

Antika je prva zasebna knjigarna v Celju, že od samega začetka del svojih knjižnih polic namenja rabljenim knjigam. (Foto: Štajerski val)

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Mi smo ob tem preverili, kakšne knjige najbolj zanimajo ljudi, ki pobrskajo po policah najstarejše celjske zasebne knjigarne in antikvariata Antika. Njen solastnik Andrej Lebič pravi, da se večina njihovih kupcev ustavi v delu knjigarne, ki je namenjen antikvariatu. "Marsikoga zanima kakšna knjiga, ki je že dolgo ni za dobiti, pa ga spominja na otroštvo, vedno so ljudem zanimive knjige iz priročniške literature, recimo o zdravilnih rastlinah ali zdravju, pa tudi starejše kuharice," razlaga. Pa je v primerjavi z letom 1995, ko je Antika odprla svoja vrata, danes utrip v knjigarni kaj drugačen? "Ko smo leta 1995 začenjali, se je v knjigarnah trlo naključnih obiskovalcev, ki so brskali, našli in tudi kupili kakšno knjigo. Danes prihajajo, ko iščejo točno določeno zadevo," opaža Lebič. O tem, kako si prizadevajo, da bi knjiga ostala živa, zakaj ima rad knjiga in ali imamo do knjig lep odnos, med drugim prisluhnite Andreju Lebiču v spodnjem posnetku. (TMG)


Andrej Lebič se je z nami pogovarjal ob svetovnem dnevu knjige. (Foto: osebni arhiv)