marec 16, 2021

Kdo sta nagrajenca fotografskega natečaja Kozjanskega parka?

Znani so rezultati fotografskega natečaja Kozjanskega parka, na temo: »Biodiverziteta – umetnost življenja 2020«. Prijavilo se je 32 odraslih avtorjev in 15 fotografov do 15 let, skupaj so prispevali skoraj 350 fotografij.

Nagrajena fotografija, ki jo je ustvaril Uroš Poteko.

„Fotografski natečaj smo poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja 2020«, saj ga izvajamo v okviru projekta LIFE Naturaviva, s katerim želimo širši javnosti sporočiti, da je biotska pestrost ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta. Cilj projekta je razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije, še posebej zavarovanih območij, in osvetliti njihov pomen ter nevarnosti, ki jim pretijo. Menimo, da lahko to uspešno naredimo tudi preko fotografij in tematskih sklopov, ki smo jih razpisali v omenjenem fotografskem natečaju,“ razlagajo v Kozjanskem parku.

Pogoj je bil, do so fotografije nastale v lanskem letu, znotraj mej Kozjanskega parka oziroma biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, natečaj je bil v dveh starostnih kategorijah, imel pa je 5 tematskih sklopov, in sicer krajina, narava, kultura, ljudje in kozjansko jabolko. Obe nagrajeni fotografiji sta iz sklopa narava.

Komisija je za najboljšega odraslega avtorja razglasila Uroša Poteko, v fotografski objektiv je ujel srnjaka v snežnem metežu, ki ga vidite na naslovni fotografiji tega članka. Najboljši avtor do 15 let je Bor Klenovšek, za fotografijo pikastocvetne kukavice – fotografijo vidite spodaj.

Po eno fotografijo vsakega sodelujočega avtorja bodo tudi razstavili - na gradu Podsreda od 1. aprila. Tudi podelitev priznanj bo aprila, če bo dogodek dopuščala epidemiološka situacija. (AD)


Fotografija Bora Klenovška, nagrada za mladega fotografa.