januar 18, 2019

Kobalov plagiat: razočaranje v celjskem gledališču je veliko

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili nekatere podrobnosti in svoje stališče glede plagiata komedije Profesionalnci espe, pod katero se je podpisal Boris Kobal. Razočaranje je veliko, pravijo, da z njim ne bodo več sodelovali.

Stališče in aktivnosti Slovenskega ljudskega gledališča Celje glede plagiata komedije Profesionalci espe je predstavila upravnica Tina Kosi. (Foto: Radio Štajerski val)

Komedijo umaknili s sporeda
Da je izvirna slovenska komedija Profesionalci espe, pod katero se je podpisal Boris Kobal, plagiat, je Slovensko ljudsko gledališče pred dobrim tednom opozorila oseba, katere imena ne želijo in ne bodo razkrili. Po prejetem opozorilu so začeli iskati originalno besedilo in odkrili, da gre za delo italijanskega dramatika Alda Nicolaja z naslovom La prova generale. Upravnica gledališča Tina Kosi o podobnosti med tekstoma pravi:

Po teh ugotovitvah so komedijo umaknili s sporeda in odpovedali 15 že napovedanih predstav. Naredili so tudi samoprijavo pri zastopnikih avtorskih pravic italijanskega avtorja. Ti so jih napotili na avtorsko agencijo za Slovenijo. Avtorske pravice so včeraj uredili, pravi Kosijeva:

Kaj odgovarja Kobal?
Že takoj so o zadevi sicer z uradnim dopisom obvestili tudi Borisa Kobala. Poslal jim je odgovor, ki ga je novinarjem prebrala upravnica Kosijeva:




Utrinek s premiere predstave Profesionalci espe novembra 2018. Foto: FB SLG Celje

Drugih stikov z njim sicer niso imeli. Po besedah Kosijeve je zadeva v celjskem gledališču zaključena. Ob tem je dodala, da je škoda, ki jo je zaradi tega primera utrpelo gledališče, velika.



In kakšni postopki zoper Borisa Kobala sledijo?

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so zaradi dogodka zelo razočarani, poleg finančne škode je škodo utrpel tudi njihov ugled. Razočarani so tudi igralci in ostali, ki so predstavi Profesionalci espe posvetili veliko časa in truda. Z Borisom Kobalom, po besedah Tine Kosi, ne bodo več sodelovali. (NS)