marec 26, 2022

Komu jubilejne žlahtne komedijske nagrade v Celju?

Na odru Gledališča Celje so se nocoj zaključili jubilejni, 30. Dnevi komedije. V dveh tednih bi si moralo moralo občinstvo ogledati devet tekmovalnih predstav, a sta bili dve zaradi bolezni v ansamblu odpovedani. Za žlahtne nagrade se je tako potegovalo sedem predstav. In kdo so nagrajenci?

Žlahtni nagrajenci letošnjih Dnevov komedije v Celju. (Foto: Radio Štajerski val)

Občinstvo si je v sklopu letošnjega festivala Dnevi komedije v Celju ogledalo komedije Nova rasa, Paloma, Pojedina pri Trimalhionu, Škorpijon, Slamnik ter Kozlovska sodbo v Višnji Gori. Komediji Čudovita in Bodi gledališče sta bili odpovedani. Strokovna žirija, ki jo so tokrat sestavljali prevajalka Tina Mahkota, dramaturginja in kritičarka Kaja Novosel ter gledališki režiser Peter Petkovšek, je naziv žlahtne komedijantke namenila Tamari Avguštin za vlogi Potnice in Delavke v komediji Paloma Brine Klampfer in Kaje Blazinšek v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, AGRFT-ja in KUD-a Krik. Žlahtni komedijant je po odločitvi žirije postal Stane Tomazin za vlogi Umetnika in Delavca v komediji Paloma Brine Klampfer in Kaje Blazinšek v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, AGRFT-ja in KUD-a Krik. Tomazin je za naš radio o nagradi povedal:

Naziv žlahtnega režiserja so podelili Jušu A. Zidarju za režijo absurdno tragične komedije o norostih našega časa Pošta Drame SNG Maribor. Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije je postala komedija Paloma Slovenskega mladinskega gledališča, AGRFT-ja in KUD-a Krik. Predsednica žirije Tina Mahkota je odločitev utemeljila takole:



Dobitniki žlahtnih nagrad letošnjih 30. Dnevov komedije.

Tudi občinstvo je izbralo svojo komedijo, naziv žlahtne si je nadela Kozlovska sodba v Višnji Gori, domačega Gledališča Celje. Občinstvo ji je namenilo najvišjo oceno, in sicer 4,5378. Režiser Luka Marcen:

Običajno v sklopu festivala Dnevi komedije podelijo tudi žlahtno komedijsko pero za izvirno slovensko komedijo, a se je komisija odločila, da ga tokrat ne podeli. (NS)

Da je bila mera smeha polna, je po podelitvi žlahtnih nagrad poskrbel Tadej Toš.