februar 10, 2019

Kultura še kako živa tudi na podeželju

V Vitanju bodo slovenski kulturni praznik počastili nocoj. Prebivalci v podeželski lokalni skupnosti spoštljivo ohranjajo ljubiteljsko kulturo iz roda v rod. Radi se družijo ob kulturnih dogodkih, ob tem pa so ponosni na sokrajane, ki soustvarjajo kulturni utrip. Med njimi so tudi letošnji nagrajenci občine.

Utrinek z lanske prireditve, na kateri so se Vitanjčani poklonili največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu in kulturi nasploh. (Foto: Občina Vitanje)

Organist, Teater na vas, organizatorja kulturnih dogodkov
Župan Slavko Vetrih bo podelil občinska priznanja z denarno nagrado organistu in pevovodji Francu Pokliču. Že njegov oče Alojz je bil organist v vitanjski župnijski cerkvi. Tako družina Poklič že 100 let neprekinjeno skrbi, da ob posebnih priložnostih zvenijo cerkvene orgle in tako pričarajo veličastno vzdušje. Vitanjska občina se bo s priznanjem oddolžila tudi dramski skupini Teater na vas. In sicer za širjenje in ohranjaje dramske dejavnosti v kraju. Nadja Korošec in Dean Wastian pa bosta priznanje prejela za uspešno organizacijo kulturnih prireditev v vitanjski lokalni skupnosti v zadnjih štirih letih. Na nocojšnji prireditvi bo slavnostni govornik književnik Ivo Stropnik, zazvenela bo zborovska pesem, saj bosta prepevala vitanjski Moški pevski, ki ga vodi zborovodkinja Darinka Ivačič ter Mladinski zbor Osnovne šole Vitanje z zborovodkinjo Mojco Koban Dobnik. Kulturni program bodo prav tako sooblikovali učenci Glasbene šole Slovenske Konjice, povezovala pa ga bo Vladka Maligoj. (BF)