julij 3, 2020

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca. Tako je včeraj odločila Vlada, ki bo s tem počastila spomin na znamenitega skladatelja in zdravnika, člana znamenite rodbine Ipavec iz Šentjurja.

Rodbina Ipavec je v Šentjurju pustila izjemen pečat, Ipavčeva hiša je danes razstavni in protokolarni objekt. (Foto: Štajerski val)

Vlada je na včerajšnji seji prihodnje leto razglasila za leto Josipa Ipavca. Februarja bo namreč minilo 100 let od smrti tega znamenitega skladatelja in zdravnika iz Šentjurja. Njegov skladateljski opus predstavljajo predvsem samospevi in orgelske skladbe, največji uspeh pa je dosegel z baletno pantomimo Možiček ter z opereto Princesa Vrtoglavka.

Ministrstvo za kulturo bo v spomin nanj pozvalo javne zavode in javni sklad, ki delujejo na področju kulture, naj v svoje programe in projekte vključijo vsebine, ki se bodo navezovale na Josipa Ipavca in njegovo ustvarjanje. Družino Ipavcev lahko sicer že zdaj podrobneje spoznate v šentjurskem Zgornjem trgu, kjer je stalna interaktivna razstava v njihovi rojstni hiši, podrobneje o njej smo pisali ob njenem odprtju leta 2018, preverite TUKAJ.

Na občini Šentjur so odločitev Vlade o razglasitvi leta 2021 za leto Josipa Ipavca pozdravili. »Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je to pobudo vladi ob podpori ključnih lokalnih kulturnih akterjev poslal pred časom in v veliko čast nam je, da smo tudi na državni ravni dobili potrditev pomena 100-letnice smrti izjemno nadarjenega rojaka Josipa Ipavca. Brez dvoma bomo skupaj z našimi kulturnimi ustvarjalci leto 2021 z vrsto prireditev zaznamovali kot poklon rodbini Ipavcev ter prezgodaj preminulemu ustvarjalcu, članu družine Josipu, na častivreden in edinstveni način,« so zapisali. (AD)