avgust 19, 2022

Likovne kolonije na Pilštanju že 40 let

Na Pilštanju ta teden gostijo jubilejno, 20. slikarsko kolonijo Lesično -Pilštanj 2022. Navdih za ustvarjanje v neokrnjeni kozjanski naravi iščejo štirje profesorji likovne vzgoje: Tanja Plevnik iz Virštanja, Tanja Dvornik iz Mokronoga, Damjana Koritnik iz Ljubljane in Ivan Bogovčič iz Ljubljane. Njihova dela bodo aprila 2023 razstavljena v stari šoli na Pilštanju.

Pobudnik kolonije akademski slikar magister Peter Krivec in predsednica Kulturnega društva Lesično - Pilštanj z letošnjimi udeleženci kolonije. (Foto: Jernej Šuc)

Likovniki pomembni pričevalci podobe Kozjanskega skozi čas
Slikarska kolonija likovnih pedagogov na Pilštanju v občini Kozje vsako drugo leto v avgustu pripravlja Kulturno društvo Lesično - Pilštanj skupaj s krajani. „Prva kolonija je bila že leta 1984 na pobudo akademskega slikarja magistra Petra Krivca, ki je želel s tem vzpodbuditi likovne pedagoge, da v času šolskih počitnic ustvarjajo v lepi naravi v okolici Pilštanja," obuja spomine na začetke kolonije predsednica društva Nives Kostevc Arzenšek in dodaja, da na tokratni koloniji sodelujejo štirje likovni pedagogi, Tanja Plevnik iz Virštanja, Tanja Dvornik iz Mokronoga, Damjana Koritnik iz Ljubljane in Ivan Bogovčič iz Ljubljane, ki navdih za ustvarjanje iščejo v kozjanski naravi.

Namen kolonije je namreč po besedah Kostevc Arzenškove tudi ohranjanje kozjanske krajine na likovnih delih, saj nastala dela beležijo spreminjanje tega območja skozi čas. Vsak avtor podari eno ali dve sliki za stalno zbirko likovne kolonije v galeriji stare šole na Pilštanju, mnoge slike pa krasijo tudi domove in kulturne ustanove na Kozjanskem. 


Domačini so likovne pedagoge popeljali tudi na ogled gradu Podsreda. (Foto: Jernej Šulc)

Likovne pedagoge gostilo preko 70 kozjanskih družin
V Kulturnem društvu Lesično – Pilštanj želijo, da bi njihovi krajani spoznali likovne umetnike in njihovo delo ter obratno. Zato že ves čas vabijo njihove družine, da sprejmejo udeležence likovne kolonije medse za en dan. „Tej naši želji se je odzvalo že preko 70 družin iz okolice Pilštanja in Lesičnega. Slikarji so nad gostoljubjem domačinov navdušeni in si srečanj z njimi še želijo, saj tako neposredno zvedo, kakšen je utrip v družinah na Kozjanskem,“ pravi Nives Kostevc Arzenšek in dodaja, da so bile letos gostiteljice Vera in Nežika Zakošek, Danica Žlof, Albina Arzenšek, Nives Kostevc Arzenšek, Martina Čepin Škoberne in Polona Čepin.  Likovne pedagoge so organizatorji kolonije popeljali tudi na ogled kozjanskih znamenitosti, med drugim so si ogledali najbolj obiskano turistično točko Kozjanskega parka, grad Podsreda. Kulturno društvo Lesično - Pilštanj bo na koloniji ustvarjena dela že po tradiciji predstavilo na razstavi, ki jo bodo odprli v galeriji stare šole na Pilštanju aprila prihodnje leto. (SP)


Udeleženci slikarske kolonije pri družini Arzenšek v Krivici. (Foto: Jernej Šulc)