avgust 9, 2020

Mala Veronika pesmi 'vsak dan smo večji'

Najboljšo srednješolsko pesem za letošnjo malo Veroniko je napisal celjski gimnazijec Aljaž Primožič. Prejela je največ glasov v spletnem glasovanju. Malo Veroniko običajno podelijo konec avgusta v sklopu Veronikinih večerov na Starem gradu Celje, tokratna prireditev pa bo v Narodnem domu in zaradi koronavirusa okrnjena.

Aljaž Primožič bo tokratni dobitnik Male Veronike.(Foto: Fit media)

Med petimi nominiranimi še ena celjska
Na letošnjem, petem natečaju mala Veronika, ki srednješolce in srednješolke spodbuja k pesniškemu izražanju in jim ponuja prostor za promocijo njihovega pesniškega ustvarjanja, je sodelovalo 42 srednjih šol iz cele Slovenije. Prispele pesmi je ocenjevala strokovna žirija, ki je izbrala pet najboljših. Za malo Veroniko so se potegovale pesmi: vsak dan smo večji Aljaža Primožiča z Gimnazije Celje – Center, ničle Sare Lavrenčič z Gimnazije Bežigrad, Nazarečan Glorie Džankić z II. gimnazije Maribor, Čepela si na ponjavi jutranje esence Nine Bohnec z Gimnazije Murska Sobota ter Saj bi lahko rekla Lare Gobec s I. gimnazije v Celju. V spletnem glasovanju je bilo skupno oddanih skoraj 3.800 glasov. Največ glasov, in sicer 661, je prejela pesem vsak dan smo večji, avtorja Aljaža Primožiča z Gimnazije Celje – Center. Zmagovalka ni prejela največ glasov občinstva le med petimi nominiranimi pesmimi, temveč je največ pozornosti in naklonjenosti požela med vsemi pesmimi. Kot je zapisala strokovna žirija, pesem »vrača v otroštvo, v nostalgijo, ko je merjenje ob podbojih vrat pomenilo varno zavetje in pribežališče«.

Nagrajencu Malo Veroniko običajno podelijo konec avgusta v sklopu Veronikinih večerov na Starem gradu Celje. Takrat ob Veronikini nagradi za najboljšo pesniško zbirko leta - nominirance najdete TUKAJ - podelijo tudi Zlatnik poezije, za življenjski pesniški opus. Letos ga bo prejel pesnik Iztok Geister Plamen. Letošnji dogodek, kot so sporočili iz Fit medie, ne bo na celjskem Starem gradu, pač pa zaradi zdravstvene situacije v Narodnem domu, 25. avgussta, z omejeno udeležbo. (NS)