marec 8, 2019

Mali princi z vsega sveta v Rogaški

V Rogaški Slatini so odprli razstavo o dečku, ki je z vrtnico, backom in lisico ter s svojo iskrenostjo in zvedavostjo osvojil generacije bralcev po svetu. Jožica Nuč je v Anini galeriji razstavila izvode Malega princa v 115 jezikih.

Jožico Nuč je prevzelo brezčasno sporočilo Malega princa. (Foto: Štajerski val)

V zbirki že 332 knjig
Jožica Nuč
že 36 let zbira knjige o Malem princu. A ne le različnih izdaj. V njeni zbirki 332 knjig je zgodba o dečku, ki avtorja Antoina de Saint-Exupéryja obišče po strmoglavljenju letala v Sahari in ga svet nauči gledati s srcem, zapisana v 115 jezikih. V svoji zbirki ima Nučeva največ knjig v srbščini, najbolj pa si želi izvoda v katerem od redkih afriških dialektov. Mali princ je namreč preveden v približno 250 jezikov in narečij, med drugim lahko modrosti Malega kraljiča prebirate tudi v Prekmurščini.

 

Svojo zbirko se je Jožica Nuč odločila z drugimi deliti na razstavi v Anini galeriji. Tako lahko pravljico prelistate v 115 jezikih. Med njimi najdete latinščino, somalščino, mongolščino, malajalajščino, jidiš, jezika hakka in kirundi, maroško narečje arabščine in zulujščino. Večino knjig je Nučeva kupila sama. Nekaj jih je prejela od prijateljev, sorodnikov in nekdanjih učencev, ki so se vračali s potovanj ter so se spomnili na njeno zbirko. Prav tako je spletla prijateljstva z nekaterimi drugimi zbiratelji po svetu, s katerimi si izmenjujejo izvode.

 

Na odprtju razstave so se čez del zgodbe o dečku, ki je spraševal preprosta, a težka vprašanja in nanje vedno zahteval odgovor, sprehodili tudi v ruščini, ukrajinščini, angleščini, španščini in izvorni francoščini. Odlomke so prebrali naravni govorci jezikov, ki so tako ali drugače povezani z Rogaško Slatino. Razstavo so dopolnili z likovnimi izdelki učencev II. osnovne šole Rogaška Slatina, kjer Nučeva uči angleščino in nemščino. Poleg tega se med knjigami skrivajo tudi ilustracije akademske slikarke Mojce Senegačnik. Razstava bo na ogled do konca marca, nekaj utrinkov z njenega odprtja pa najdete med fotografijami in v pogovoru z zbirateljico. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Pogovor z Jožico Nuč