junij 6, 2019

MNZ predstavlja Celjane, ki so prišli od drugod

V celjskem Muzeju novejše zgodovine nocoj odpirajo razstavo Čutim Slovenijo, čutim Celje. Na prvi avtorski razstavi muzeja v tem letu so v ospredju ljudje, ki so v Slovenijo ali Celje prišli iz tujine in v knežjem mestu ostali ter zdaj aktivno sooblikujejo celjsko življenje in družbo.

Letošnje leto bosta v MNZ-ju zaznamovali dve odmevnejši razstavi, predstavila sta ju Sebastjan Weber in Tone Kregar. (Foto: MNZ)

V prvi sobi so predstavljene zgodbe ljudi, ki so v Slovenijo prišli v okviru gibanja neuvrščenih. V drugi sobi so predstavljene zgodbe ljudi, ki so se priselili v Celje, v tretji sobi pa so zgodbe Celjanov, ki so sami priseljenci v drugih državah. Avtor Sebastjan Weber razstavo opisuje:

Svoje zgodbe je delilo sedem ljudi, ki so svoj drugi dom našli v Celju. Sebastjan Weber jih našteva:

Z razstavo želijo po Webrovih besedah predvsem poudariti, da so migracije nekaj, kar človeštvo spremlja od nekdaj:

Razstava bo v Muzeju novejše zgodovine na ogled do 30. septembra.

Muzej se bo širil v Pelikanovo hišo
Mesec, ko se počasi poslavlja poletje, pa bo v Muzeju prinesel še eno razstavo. Fotoatelje in galerija Pelikan letos praznuje 120 let odkar jo je dal zgraditi celjski fotograf Johann Martin Lenz, in 100 let, odkar je v Celje prišel Josip Pelikan. Celjska občina je odkupila hišo in jo maja predala muzeju. Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar dogajanje v njej in septembrsko razstavo opisuje kot:

Razstava bo morda še povišala obisk muzeja, ki je lani zabeležil 30.000 obiskovalcev. Letos jim bodo lahko prišteli še štirinožne obiskovalce, saj je muzej prvi slovenski psom prijazen muzej. (TMG)

Galerija slik