julij 16, 2019

Še en veličasten Anin ples v Rogaški Slatini

V soboto se je v prekrasnem ambientu Kristalne dvorane Grand hotela Rogaška ponovno odvrtel veličasten Anin ples. S svojo skoraj 200-letno tradicijo velja za eno najbolj unikatnih kulturnih prireditev pri nas, ki povezuje preteklost in sedanjost ter obuja veličastno zgodovino Rogaške Slatine.   

Jelena Lečić in Filip Jurič sta s svojim nastopom očarala goste Aninega plesa

Anin ples, ki ga organizira Rotary Club Ljubljana Emona, vsako leto svoje obiskovalce vsaj za trenutek popelje v nepozabno glasbeno in plesno preteklost Rogaške Slatine. Zgodovinskemu bistvu plesa, ki temelji na lepoti in ljubezni, organizatorji vedno znova dodajajo sodobne elemente prestižnosti in elegance ter na ta način povežejo sedanjost in preteklost.

Anin ples ima tudi dobrodelno noto
Tudi letos so se v Kristalni dvorani zavrteli številni ugledni in vplivni gostje iz sveta gospodarstva, diplomacije in javnega življenja, med njimi predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednik združenja Manager Aleksander Zalaznik, znani slovenski zdravniki, uspešni, tudi lokalni, podjetniki; vsakoletna gosta Aninega plesa sta Ivo in Nežika Cajzek. Vstopnica znaša 200 evrov, ples pa ima tudi dobrodelno noto. Letos so zbirali sredstva za letovanje otrok iz šibkejših socialnih okolij v dolini Trenta. Z zbranimi sredstvi bodo počitnice omogočili 24 otrokom iz socialno ogroženih družin. 

Ples in izbrana hrana, vse po protokolu
Prireditev se je začela s sprejemom gostov in ob najavi vsakega gosta, s slovesnim vstopom v Kristalno dvorano ob spremljajoči glasbi Kvarteta Akord. Natanko ob 20. uri so fanfare napovedale začetek programa. Za vrhunsko  kulinarično in enološko doživetje so poskrbeli priznani kuharski mojster Borut Jakič, nosilec najvišjih kuharskih priznanj, Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture - Sommelier Slovenije, in Kristjan Klančnik, profesor na srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, s svojimi ekipami. Večer pa so popestrili violinistka Marija Terezija Kolman, solista SNG Opera in balet Ljubljana, sopranistka Zala Hodnik in tenorist Dejan Maksimilijan Vrbančič, pianistka Aleksandra Naumovski Potisk, harfistka Raiven in violinistka Maša Golob ter baletna solista SNG Maribor- Jelena Lečić in Filip Jurič.
Polnočna zdravica  iz Verdijeve Traviate s Cesarjevega balkona v Kristalni dvorani je bila letos namenjena nazdravljanju ljubezni in lepoti. Sledil pa je še polnočni glasbeni program pred Grand Hotelom Rogaško s harfistko Raiven, pianistko Nataša Lazić in violinistko Maša Golob
Glasbo za ples, ki se je začela z otvoritvenim plesom ob 22.00 uri, je organizator  tudi letos zaupal Gala Dance Orchestru, ki je z Blažem Vrbičem in priljubljeno pevko Nušo Derenda goste zabaval do zgodnjih jutranjih ur. Večer je  tudi letos povezala elegantna Mojca Kranjc.

Anin_ples_2019 from Anin Ples on Vimeo.

Še nekaj zanimivosti iz zgodovine Aninih plesov (1835)
Sv. Ana, ki goduje 26. julija, je med ljudmi ena najbolj priljubljenih svetnic katoliškega sveta. Od nekdaj je zaščitnica deklet, žena in vdov. V začetku 19. stoletja je postala sv. Ana tudi zaščitnica Rogaške Slatine. Takratni lastniki zdravilišča so leta 1804 zgradili novo kapelico, ki so jo posvetili sv. Ani. Kult Marijine matere, zaščitnice žena in deklet, je povsem ustrezal naravi kraja. Brez dvoma tudi zaradi tega, ker je že takrat evropsko znano zdravilišče slovelo kot dolina zdravja in lepote naravnega okolja ter tudi po privlačnosti njegovih obiskovalk, ki so zdravilišču samo še  potrjevale pečat posebnosti. Prav njim v čast so najverjetneje že od začetka 19. stoletja dalje začeli prirejati Anin ples. Plesno tradicijo je žal prekinila vojna vihra leta 1941. Z rojstvom Slovenije kot samostojne države pa je bila tradicija prirejanja Aninih plesov v Rogaški Slatini leta 1992 znova obujena.