april 22, 2021

Muzej novejše zgodovine Celje: o fotoaparatu in vojni, osamosvojitvi ter bontonu

V Muzeju novejše zgodovine Celje so se ozrli v minulo leto, v katerem je epidemija močno okrnila obisk. A načrti za to leto kljub temu ponujajo pestro bero muzejskih vsebin.

Razstava otroškega muzeja o bontonu je primerna čisto za vse, pravijo v muzeju. (Foto: Štajerski val)

V Muzeju novejše zgodovine Celje so se ozrli na minulo leto. Močno ga je zaznamovala epidemija, ki je predvsem zmanjšala obisk. Direktor muzeja Tone Kregar to pripisuje petmesečnemu zaprtju ter številnim omejitvam v času, ko so lahko sprejeli obiskovalce, ostali so tudi brez šolskih skupin. "V petletnem obdobju pred epidemijo si je naš muzej letno povprečno ogledalo med 26.000 in 30.000 obiskovalcev, kar je za slovenske razmere zelo lepa števila. A lansko leto je bilo neprimerno slabše, zabeležili smo več kot 50-odstoten upad obiskovalcev," pravi Kregar. Tako so lani v muzeju našteli okoli 12.000 obiskovalcev.

So pa kljub temu izvedli več kot 90 odstotkov načrtovanega programa in postavili vse večje razstave. Veliko so postorili tudi na področju digitalizacije gradiva. Kregar pa izpostavlja še začetek prenove Pelikanove hiše – lani so sanirali kletne prostore, ki bodo maja že gostili prvo razstavo. Svoja dela bosta na razstavi Pristneži na ogled postavila celjska umetnica in fotograf Lidija Špiljak in Nik Jarh. V prihodnjih tednih pričakujejo rezultati razpisa ministrstva za kulturo, kjer celjski muzej novejše zgodovine upa na sofinanciranje nadaljnje prenove hiše. Spomnimo, v njej želijo urediti sprehod skozi zgodovino fotografije od konca 19. do druge polovice 20. stoletja, ki bi bil edinstven ne le v slovenskem, temveč tudi v mednarodnem prostoru.

V toplejše mesece z morda milejšimi ukrepi, zagotovo z novimi vsebinami
Kljub nenavadnim in nepredvidljivim razmeram pa imajo v Muzeju novejše zgodovine Celje tudi za to leto kar nekaj načrtovanih razstav. Odprta je že razstava Fotoaparat in vojna, gostujoča razstava Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki jo dopolnjuje tudi gradivo s Celjskega. Podrobneje o njej prisluhnite Tonetu Kregarju v spodnjem posnetku.


Razstava Fotoaparat in vojna prikazuje zlasti gradivo Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Sicer pa junija v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravljajo tri muzejske vsebine ob 30. obletnici samostojne države. Pred Narodnim domom bo panojska razstava z osnovnimi informacijami o osamosvajanju Slovenije, v muzeju pa bodo zbrani spomini Slovencev na služenje vojaških rokov v jugoslovanski vojski, v celjskem muzeju novejše zgodovine pa bo gostovala tudi razstava o slovenski vojski. Konec leta, decembra, obljubljajo še novo avtorsko razstavo, ob 150-letnici Turističnega društva Celje.


Razstavo Fotoaparat in vojna dopolnjujejo dela Josipa Pelikana.

Otroški muzej Hermanov brlog pa je bogatejši za razstavo Hermanov bonton. Interaktivna razstava je dostopna tudi slepim in gibalno oviranim, prav tako je na voljo v angleščini, obeta pa se tudi vodnik po razstavi za gluhe in naglušne. Kaj Herman uči o bontonu, razlaga Jožica Trateški.

(TMG)