junij 11, 2018

Na celjskem Starem gradu nov poletni festival

Poletje v Celju, ki se začenja prihajajočo soboto, bo letos med drugim popestril nov festival Celjski grad. Eno najlepših odprtih prizorišč bo gostilo izbor najboljših glasbenih, glasbeno-gledaliških in filmskih programov vrhunskih lokalnih producentov.

Organizatorji za grajskim obzidjem obljubljajo spektakularne dogodke. (Foto: Radio Štajerski val)

Zvočne in vizualne poslastice za grajskim obzidjem
Festival Celjski grad organizirajo Zavod Celeia, Hiša kulture Celje in Mestna občina Celje. Začel se bo 22. junija s koncertom filmske glasbe, ki ga organizira Klub študentov občine Celje. Domače in tuje filmske glasbene uspešnice bodo izvedli Policijski orkester, pevka Raiven, violinist Matej Haas in trobentač Peter Firšt. Dogodek bo popestril še plesni ansambel pod vodstvom koreografinje Aje Zupanec. Teden dni zatem bo naslednji koncertni spektakel, ki ga pripravila kultna slovenska zasedba Laibach. Prve dni julija bo na gradu gostoval Mestni kino Metropol. Pripravlja tri kakovostne filmske projekcije na prostem. Ogledali si boste lahko novo komedijo Ti loviš!, dokumentarni film o legendarni ameriški pevki Whitney Houston in vrhunsko srhljivko Podedovano zlo, ki bo ob grajskem vzdušju in v temi zanimivo doživetje. Na Stari grad Celje se vrača tudi Veronika Deseniška. Glasbeno plesna uspešnica, ki sta jo spisala celjski skladatelj Leon Firšt in najplodnejši slovenski pisec besedil za muzikale Janez Usenik, bo imela dve ponovitvi, 30. junija in 7. julija. Zadnji vikend festivala, 6. julija, bo grad v znamenju slavne Orffove mojstrovine Carmina Burana. V organizaciji Slovenskega tolkalnega projekta jo bo izvedel 150-članski ansambel z dvema koncertnima klavirjema, veliko tolkalno zasedbo in več pevskimi zbori, zbranimi okoli pevskega zbora Slovenske filharmonije. Spektakularno glasbeno delo bodo dopolnile videoprojekcije Staneta Špegla in pirotehnični učinki. Organizatorji poudarjajo, da se vsi dogodki, poleg vrhunske izvedbe, ponašajo tudi z vizualno dovršenostjo in popolno zlitostjo z veličastnim grajskim prizoriščem, kar na sicer izjemno zahtevnem terenu omogočajo inovativne tehnične rešitve in uporaba najsodobnejše odrske tehnologije.

Kako do vstopnic?
Dogodki v okviru Festivala Celjski grad so plačljivi. Vstopnice za posamezne dogodke so na voljo na spletnem portalu Eventim in njegovih prodajnih mestih po Sloveniji. Kupite jih lahko tudi na TIC Celje in na dan dogodkov na Starem gradu Celje. V ceno vstopnice je vključen brezplačen avtobusni prevoz s stare avtobusne postaje v Celju. (NS)