avgust 21, 2020

Na letošnjih Izrekanjih v ospredju poezija mladih

V Celju bo tretje leto pesniški festival Izrekanja. V ospredju bodo mladi celjski pesniki. Festival pa letos nosi tudi Brezmejno(st).

Organizatorji verjamejo, da bodo kljub omejitvam zaradi koronavirusa pripravili kakovosten program Izrekanj - predvsem zaradi sodelovanja mladih pesnikov. (Foto: Štajerski val)

Prihodnjo sredo se v Celju začenja tretji pesniški festival Izrekanja. Zaradi omejitev, ki jih narekuje čas koronavirusa, bodo večji dogodki potekali le preko spleta. Na dogodkih, ki bodo v lapidariju celjske knjižnice, pa bo število obiskovalcev omejeno na 50. Organizator Kristian Koželj pravi, da so se morali zato odpovedati večjim in dražjim dogodkom, a dodaja, da si obeta morda celo še boljši program kot minula leta, saj bodo v letošnja Izrekanja v veliki meri vključeni mladi, sodelujejo pa tudi z Avstrijskim kulturnim forumom.

Predstavitev poezije mladih pesnikov
Tako bodo v sredo, na prvi dan dogajanja v živo, predstavili antologijo mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo – knjižice, v kateri so zbrane pesmi dijakov. Namen antologije je, kot pravi ravnatelj Gimnazije Celje Center Gregor Deleja, kjer potekajo pesniške delavnice:

Antologija naj bi sicer izšla že marca, a je predstavitev odnesla epidemija. Je pa tako nastal poseben spomenik časa, še pravi Deleja:

Predstavitev bodo pospremili tudi z dvojezičnim pesniškim večerom in koncertom študentov jazza iz Gradca. Zato letošnja Izrekanja nosijo tudi besedico Brezmejno(st).

Omejitve tudi na dogodkih Izrekanj
Dogajanje letošnjih Izrekanj se bo sicer začelo že jutri dopoldne, s spletnim pogovorom s Polono Rodič – predstavila bo svojo pesniško zbirko Sestradana, v kateri opisuje izkušnjo prebolevanja anoreksije.

Zaradi omejitev števila obiskovalcev, saj lahko v lapidariju sprejmejo le do 50 ljudi, se je na dogodke potrebno prijaviti s spletno anketo, kjer organizatorjem tudi posredujejo svoje kontakte, ki jih hranijo mesec dni.

Še podrobneje o letošnjem dogajanju in pomenu festivala pa v spodnjem pogovoru s Kristianom Koželjem. (TMG)

Datoteke

Kristian Koželj o letošnjih Izrekanjih