januar 25, 2023

Naša pisava je vsaka zase unikat

Pisanje z roko je veščina, ki ji v dobi digitalizacije vseh ravni javnega in zasebnega življenja posvečamo vedno manj pozornosti. Digitalizacija in modernizacija vse bolj izpodrivata osredotočenost, natančnost in koncentracijo, ki so pomembne pri pisanju z roko. V društvu Radi pišemo z roko ravno zato osveščajo o pomenu pisanja z roko in ohranjanja kulture pisanja.

Radijci Štajerskega vala smo se pozabavali s pisanjem kratkih misli in to z roko! Kaj pravite, katera pisava pripada komu? (Foto: Štajerski val)

Že osmič so v društvu Radi pišemo z roko pripravili teden pisanja z roko, letošnja glavna tema pa je »Mislim tiho, pišem počasi.« Tako želijo ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Letos se je k sodelovanju v projektu prijavilo rekordno število sodelujočih šolarjev in drugih posameznikov, kar dobrih 59.000 jih je. V tem tednu se bodo z osrednjo temo in izpostavljeno regijo, ki je tokrat Prekmurje, ukvarjali vsak na svoj način, svoja razmišljanja pa seveda zapisali z roko. Še več o tednu pisanja z roko nam je povedal podpredsednik društva radi pišemo z roko Rok Lipnik, s katerim se je v minutah za kulturo pogovarjala Andreja Kukovič: