december 31, 2021

O Pikiju Jakobu, skrivnostnemu farovžu in mislih, kot nalašč za novoletno zaobljubo

Zadnji teden leta smo se pri nas odločili preživeti v družbi knjig. O njih smo se pogovarjali z direktorjem Knjižnice Laško Matejem Jazbinškom.

Ta teden smo se v oddajah o kulturi pogovarjali z direktorjem Knjižnice Laško Matejem Jazbinškom. (Foto: Štajerski val)

Za knjige nikoli ni prezgodaj
Teden smo začeli pri otroških knjigah, za katere, kot pravi direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek, ni nikoli prezgodaj. Vendar kako otroke ob barvah in vizualni vabljivosti ekranov povabiti med knjižne strani, zakaj brati z njim in kako mu pomagati izbrati pravo knjigo? Odgovore najdete v spodnjem pogovoru, kjer pokukamo tudi v svet vsem znanega medvedka Pikija Jakoba.

Ljudske zgodbe so predstopnja knjig
V zimskih večerih so si ljudje pripovedovali zgodbe. Večeri so bili dolgi, naprav, ki bi zahtevale našo pozornost ni bilo, marsikdo ni znal brati. In med ljudmi so krožile ljudske zgodbe. Tiste, ki so imele srečo, so ljudje kasneje zapisali. Pripovedk, bajk in legend je mnogo. Tudi Matej Jazbinšek nam je povedal eno, iz Laškega izvira.

Letos se spominjamo Josipa Ipavca in Josipa Jurčiča, prihodnje leto Ele Peroci
Leto 2021 je leto šentjurskega skladatelja Josipa Ipavca, pa tudi pisatelja Josipa Jurčiča, ki je napisal prvi slovenski roman Deseti brat. Matej Jazbinšek poudarja, da je Jurčič razmišljal zelo napredno in da so njegove besede sveže, kot bi jih zapisal nekdo v današnjem času. Ter da nam njegove knjige v vsakem obdobju življenja lahko povedo kaj novega.

Knjige so močnejše od epidemije
V Slovniji je skoraj 60 splošnih knjižnic. Uporabnikom nudijo izposojo knjig in številne kulturne dogodke. Kot pravi Jazbinšek, ima Slovenija mrežo splošnih knjižnic bolje razvito od marsikatere zahodnjaške države. Dodaja, da so pomembne tudi za izdajanje knjig, saj so velik kupec novo izdanih knjig. V Sloveniji letno izide od 4000 do 5000 knjig. Na to smo lahko ponosni, saj ima majhna država, kot je naša, na področju književnosti, posebej majhen trg, poudarja. V Knjižnici Laško letno kupijo okoli 2700 knjig, ki jih nato razdelijo med svoje enote. Letos so med drugim kupili knjigo Toneta Partljiča Ljudje z otoka.

Najbolj brane so neverjetne resnične zgodbe
Tudi v Knjižnici Laško se ozirajo na leto, ki se bo nocoj poslovilo. V njem si je največ bralcev izposodilo knjigo Osvobojena ameriške avtorice Tare Westover. V njej opisuje svoje življenje v ortodoksni mormonski družini, ki ni dovoljevala šolanja otrok in obiska zdravnika, ter kako se je iz tega okolja osvobodila. Kot pravi direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek, so resnične zgodbe, sploh s srečnim koncem, med bralci zelo priljubljene. Da pa morajo biti tudi knjižne uspešnice dobro napisane. Ni namreč nujno, da je uspešnica tudi najbolj kakovostna knjiga, poudarja Jazbinšek.

(TMG)