julij 28, 2021

Ob 150-letnici Lambrechtov dom dobiva nove prostore

Pred 150 leti je Konjičan Franz Lambrecht v Slovenskih Konjicah zgradil ustanovo, kjer so nov dom našli revni, bolni, slabotni in tisti, za katere doma ni bilo dobro poskrbljeno. Danes je to Lambrechtov dom, dom starejših, ki je s poldrugim stoletjem najstarejši dom za starejše pri nas.

150 let letos praznuje konjiški dom starejših. (Foto: FB Lambrechtov dom)

V 150 letih je med drugim postal državni dom, največje spremembe pa je čas prinesel v delu takšne ustanove. Kot pravi direktorica doma Irena Vozlič Stjepčević, so danes precej drugačni standardi in normativi zdravstvene nege in oskrbe, pa tudi kadrovski normativi, prav tako sobe nimajo več pet ali šest postelj, zadnja leta so sobe eno- ali dvoposteljne. O napredku v skrbi za starejše pa direktorica pravi še:

Enega večjih izzivov v zdravstvu in socialnem varstvu je v zadnjem letu in pol postavila pandemija novega koronavirusa, covid-19 pa je po njenih besedah izpostavil tudi težave, ki v bolj mirnem času niso tako izstopale – med večjimi je kadrovska stiska v domovih za starejše. A kot še pravi Irena Vozlič Stjepčević, je pri njih življenje po novem letu začelo teči skoraj normalno in tako je tudi zdaj. Nekoliko omejujejo le obiske otrok.

Prav za uspešen spopad z novim koronavirusom je te dni Lambrechtovemu domu vlada podelila spominski znak za požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Občina Slovenske Konjice pa je domu ob svojem prazniku podelila priznanje občine. Kot pravi direktorica, so obeh priznanj zelo veseli:

Pri domu te dni brnijo delovni stroji
V Lambrechtovem domu pa poletne dni spremlja tudi gradnja prizidka, ki se je začela te dni. V njem bodo začasne namestitve. Kot pravi Irena Vozlič Stjepčević, je potreb na tem področju vse več. Prizidek bo v eni etaži, v njem bo 13 postelj v sedmih sobah, bivanje bo na voljo za 45 dni. Direktorica pravi, da je takšno bivanje namenjeno starejšim, ki po posegih v bolnišnici še ne morejo takoj domov ali čakajo na namestitev v domu, pa tudi za starejše, za katere doma skrbijo svojci in lahko začasno namestitev koristijo denimo v času dopusta. O naložbi pravi še:

Če bodo dela potekala po načrtih, bodo nove namestitve prve stanovalce dobile spomladi. (TMG)