maj 27, 2021

Občina Rogaška ne bo kupila zbirke Kurta Müllerja

Občina Rogaška Slatina na junijski seji ne bo uveljavljala predkupne pravice za grafično zbirko Kurta Müllerja. Kako kaže popisu?

Ministrstvo za kulturo je naposled ugotovilo, da je Anin dvor primeren za hranjenje zbirke. (Foto: Anin dvor)

Slatinski občinski svetniki so včeraj spet odločali o tem, ali naj konec junija na dražbi občina uveljavlja predkupno pravico za grafično zbirko Kurta Müllerja. Kot smo že poročali, je zbirka del stečajne mase Zdravilišča Rogaška, občina pa se je predkupni pravici odpovedala že leta 2004 – občina je morala zagotoviti prostor, odkup pa je obljubilo kulturno ministrstvo. Tudi včeraj so svetniki odločili, da občina predkupne pravice za zbirko, ki bo na dražbi naprodaj za skoraj 3,5 milijona evrov, ne uveljavlja. Župan Branko Kidrič:

Od nje pa je odvisna tudi cenitev, dodaja. Pravi sicer še, da …

Občina je, pravi, po dogovoru uredila ustrezne prostore in zagotovila, da je bila zbirka na ogled. S tem je po Kidričevih besedah izpolnila svoje dolžnosti.

Anin dvor za zbirko vendarle ustrezen
Prav glede prostorov je bilo v minulih mesecih nekaj nejasnosti. Pred mesecem dni so nam namreč z ministrstva za kulturo odgovorili, da zbirka ni v ustreznih prostorih. Kidrič ob tem pravi:

Po zadnjih informacijah pa je Anin dvor ministrstvo potrdilo kot ustrezen prostor za razstavljanje in hranjenje zbirke. A cilj je po županovih besedah popisati zbirko, jo morda celo arhivirati s pomočjo pristojnih državnih ustanov, ki bi tudi Rogaški pomagale pripraviti stalno razstavo zbirke. Pa je ministrstvo zdaj bolj pripravljeno pomagati pri popisu?

Tako dokončna rešitev za zbirko še ni znana. (TMG)