februar 5, 2021

Pahor v Šentjurju o Ipavcih, kulturi, šolah, vrtcih in epidemiji

Šentjur je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor. Sodeloval je pri snemanje posebne televizijske oddaje, ki bo posvečena 100. obletnici smrti znamenitega šentjurskega skladatelja Josipa Ipavca, ob jubileju je država letošnje leto namreč razglasila za vseslovensko leto Josipa Ipavca. Obisk Šentjurja je Pahor izkoristil tudi za hiter obisk vrtca in osnovne šole v Hruševcu.

Predsednik Pahor v družbi župana šentjurske občine Marka Diacija in ravnateljice Vrtca Šentjur Elizabete Jelen. (Foto: Štajerski val) 

Predsednik republike Borut Pahor je Šentjur obiskal na povabilo župana Marka Diacija, občina ga je ob vstopu v leto Josipa Ipavca namreč seznanila z aktivnostmi, ki jih bodo izvedli v čast šentjurskemu skladatelju ter celotni rodbini Ipavec. Na Štajerskem valu smo ob tem že poročali, preverite TUKAJ.

Eden od dogodkov bo posebna oddaja RTV Slovenija »Divja roža in bršljan«, predsednik je danes zanjo posnel nagovor, pred kipi skladateljev Ipavcev v Zgornjem trgu, kjer je v Ipavčevi hiši tudi razstava o tej pomembni šentjurski rodbini. Kdaj bo na ogled, še ni znano. Kako dobro pa Pahor sicer pozna Ipavce?


Ipavci so bili izjemni domoljubi, letos mineva 100 let od smrti enega od znamenitih skladateljev, Josipa. (Foto: STA/Nebojša Tejić)

Josip Ipavec je, kakor France Prešeren, umrl na 8. februar, ko Slovenci z državnim praznikom slavimo kulturo. Pahor poudarja, da smo eden redkih narodov, ki kulturi posveča pozornost s praznikom in dela prostim dnevom. Svoj govor ob letošnjem prazniku pa bo, kot napoveduje, posvetil aktualni temi – kulturi dialoga. In kako komentira kulturo dialoga Slovencev in naših politikov?

 

Je pa Pahor ob obisku Šentjurja obiskal tudi vrtec v Hruševcu ter tamkajšnjo osnovno šolo. Ravnatelja Elizabeta Jelen in Robert Gajšek sta mu predstavila delo, aktivnosti in organiziranost v teh zaostrenih razmerah med epidemijo. Po srečanju je predsednik dejal, da ga veseli, da je vsaj del otrok spet v šolah, ob tem pa izrazil upanje, da uspemo epidemijo vendarle kmalu premagati:


Otroci Vrtca Šentjur so predsedniku republike podarili simboično darilo, on pa jih je povabil na obisk v predsedniško palačo, ko bodo razmere to dopuščale. (Foto: Štajerski val)

Ravnatelj OŠ Hruševec je Pahorja seznanil s pogoji za delo v šoli. Večjih težav ni, tudi s testiranji učiteljev v Šentjurju niso imeli problemov. (Foto: Štajerski val)

Aktualne podatke o epidemiji sicer najdete TUKAJ. (AD)