junij 11, 2019

Poezija se vrača v Rogaško in Šmarje

Nocoj se v prestolnici začenja pesniški 16. Festival Pranger, ki pa prihaja tudi v naše kraje. Nekaj dogodkov bo gostila celjska bukvarna Antika, dogajanje, ki bo trajalo do sobote, pa bo že tradicionalno tudi v Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah.

Utrinek branja poezije na enem od minulih Prangerjev. Letošnji festival bo že 16.

Poezija je v Sloveniji priljubljena, predvsem veliko je ljudi, ki jo pišejo. Manj pa tistih, ki o prebranem kritično premišljujejo in to reflektirajo. Tako Festival Pranger, edini festival kritike in refleksije poezije, tudi letos prinaša kritiške razprave in okrogle mize. Organizatorji zopet obljubljajo tudi nekaj novosti, našteva jih Nina Medved:

Dva preddogodka bosta v Ljubljani, v četrtek pa se dogajanje seli v Rogaško Slatino, ki je minuli mesec že gostila otroški Pranger ELA, kamor je prišlo kar 150 otrok in njihovih mentorjev, ter v Šmarje pri Jelšah. Kaj si lahko obetamo?

Pesmi bodo v Muzeju baroka brali v petek ob 19. uri. Na kritiških razpravah pa bodo govorili o devetih pesniških zbirkah. K sodelovanju so povabili zbirke Milana Šelja Slediti neizgovorjenemu, Klarise Jovanović Izgnana, Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj, Varje Balžalorsky Antić Klobuk Vere Revjakine B., Kaje Teržan Krog, Jureta Jakoba Lakota, Andreje Štepec Edit Paf, Esada Babačića Odrezani od neba in Maje Miloševič Oder za gluhe. V soboto bodo Festival Pranger zaključili v Aninem dvoru v Rogaški Slatini, s podelitvijo Stritarjeve nagrade, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje najbolj pronicljivim in obetavnim mladim kritikom. Podrobnejši program preberite na tej povezavi. (TMG)