januar 18, 2022

Pokrajinski muzej Celje kmalu z zelo redko novostjo

V Pokrajinskem muzeju Celje so želeli zelo redke rimske freske razstaviti že letos, ob svoji 140-letnici, a so morali datum odprtja zamakniti na prihodnje leto.

V Pokrajinskem muzeju Celje se pripravljajo na razstavo zelo redkih rimskih fresk. (Foto: Štajerski val)

V Pokrajinskem muzeju Celje se obetata nova zbirka in razstavišče. V njem bodo razstavili rimske freske, ki so jih v Celju našli v hiši iz 1. stoletja. Kot pravi direktor muzeja Stane Rozman, rimske stenske freske sicer niso nič redkega. Pri tem pa razlaga:

Freske, dodaja Rozman, so pomembne tudi za strokovnjake:

Kaj pa vidimo na freskah?

Kot pravi Rozman, so želeli freske obiskovalcem v lapidariju muzeja v novem razstavišču predstaviti ob letošnji 140-letnici muzeja. A to še ne bo mogoče:

Prav tako zdaj poteka restavriranje Restavratorska dela na freskah bodo trajala še do konca leta, Mestna občina Celje pa v proračunu za to leto še ne predvideva financiranja ureditve razstavišča, ki bo skupaj s postavitvijo razstave stalo 600 tisoč evrov. Denar bi sicer lahko zagotovila z rebalansom proračuna. A Rozman pričakuje, da bi lahko naložbo začeli uresničevati konec tega leta in jo zaključili prihodnje leto.

Letos pa sicer pripravljajo še razstavo ob 650-letnici drugega pogrofovljenja Celjskih grofov, prav tako bodo osvežili razstavo Rifnik in njegovi zakladi v Šentjurju. Februarja bodo odprli medmuzejsko razstavo Ženske zgodbe, v okviru katere bodo predstavili zgodbo Alme Karlin in neznane ženske z Rifnika. Na Dunaju bodo sodelovali pri pripravi razstave o Antonu Perku, slovenskem dvorskem slikarju. Na Ljubnem pa bodo postavili razstavo o Petru Brezniku.

Obiskovalci se vračajo
Sicer pa si v Pokrajinskem muzeju Celje po direktorjevih besedah poleg novosti želijo predvsem čim bolj umirjenega leta. Leto 2021 so namreč začeli z vsesplošnim zaprtjem. Tako so januarja našteli le 14 obiskovalcev. V vsem lanskem letu je muzej obiskalo skoraj 15.000 ljudi. To je sicer več kot leta 2020, a za kar 40 odstotkov manj kot leta 2019. So pa lani 10 odstotkov vseh obiskovalcev predstavljali tuji gostje, ki so v Celje prišli iz 48 držav.

Prav tako so se te dni ozrli na postorjeno v minulem letu, ko so v muzeju so odprli razstavo o prvem slovenskem županu Celja Juro Hrašovcu, ob stoletnici njegove izvolitve. Na razstavi Zloščeno do visokega sijaja pa so predstavili zbirko kositrnega posodja, ki je redko vidna obiskovalcem. Prav tako so si gostje v PMC lahko ogledali razstavo vzhodnoazijskih predmetov muzeja, naslovili so jo Kaj počne tukaj Samuraj? Sicer pa so v Šenturju dopolnili razstavo Ipavci – skladatelji in zdravniki v Šentjurju, v Ljubljani so ob Evropskem letu železnic uredili razstavo Ko železna pride cesta, saj je lani minilo 175 let od prihoda prvega vlaka na Slovensko. Kot največji dosežek pa Rozman v minulem letu izpostavlja razstava Alma M. Karlin – Sama okoli sveta v dunajskem Weltmuseumu. Kar nekaj dela so lani imeli tudi arheologi celjskega pokrajinskega muzeja. (TMG)