avgust 19, 2021

Polna žlica kulture: kulturno-gurmanski abonma

19 slovenskih mest je povezanih v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, med njimi so tudi Celje, Šentjur in Slovenske Konjice. Združenje praznuje 20 let in pripravilo je »Polno žlico kulture«.

Tudi Šentjur je med zgodovinskimi mesti, z žlico kulture pa zajema dediščino Ipavcev. (Foto: Štajerski val)

V različna mesta vabijo na kulturne dogodke, ki jih lahko združite še s spoznavanjem lokalne kulinarike. 

V Celju bodo novembra pravljice za odrasle – spoznali boste pravljice, ki jih je v svojo bogato zbirko pred 150-timi leti zbral Gašper Križnik. Decembra bo v Šentjurju na ogled opera o večni ljubezni – Julija – avtorsko delo Igorja Grdine in Aleša Makovca, v produkciji Zavoda Novo mesto. Novomeščani pa bodo spoznavali šentjurske skladatelje Ipavce – na koncertu samospevov Josipa Ipavca v izvedbi sopranistke Urška Arlič Gololičič in pianista Marka Hribernika. Konjičani pa bodo 20-letnico združenja proslavili v prihodnjem letu, in sicer s koncertom (Z)Godbe zmajskih mest. Nastopila bo kojniška godba na pihala, v družbi Pihalnega orkestra Tržič. Podoben koncert bosta godbi pripravili tudi v Tržiču. 

Združenje je dogodke teh mest in vseh ostalih povezalo v več abonmajev – največji – Polna žlica kulture – omogoča udeležbo na kar 20 dogodkih. V vseh mestih so se ob tem povezali tudi z lokalnimi gostinci. Podrobnosti in dogajanje še v ostalih mestih izveste TUKAJ