februar 28, 2022

Poznate pustne maske in dobrote iz Laškega?

Pust je zelo pomemben del slovenske tradicije, ki zaznamuje predvsem prehod zime v pomlad. Tomaž Majcen, kustos Muzeja Laško, pravi, da ima tudi Laško pestro pustno tradicijo.

Razstava Veseli pust je na ogled pred laško občinsko stavbo. (Foto: FB Kulturni center Laško)

Za nami je že pustna sobota, pustne maske pa bo mogoče srečati tudi na jutrišnji pustni torek. Pust je globoko zasidran v slovensko kulturno dediščino. Vsi poznamo kurente, laufarje in škoromate. A kustos muzeja Laško Tomaž Majcen pravi, da je tudi v Laškem in okolici kar nekaj tradicionalnih pustnih šem. "V okolici Laškega so se vaški fantje ponavadi šemili v tradicionalne maske, ki so značilne za Laško in njegovo okolico. To so recimo košute, baba, ki nosi dedca, ter tastari in tastara. Bilo pa je tudi nekaj šemljenj v like, ki so značilni samo za Laško, recimo krava je takšna posebnost," razlaga Majcen in dodaja, da bi morali pust predvsem odrasli vzeti malo manj resno.

O pustnih maskah in dobrotah, tudi tistih iz Laškega, govori razstava Veseli pust, ki je do 14. marca na ogled pred občinsko stavbo. Še podrobneje o njej pa Tomažu Majcnu prisluhnite v spodnjem pogovoru. (KK, TMG)