februar 28, 2022

Poznate pustne maske in dobrote iz Laškega?

Pust je zelo pomemben del slovenske tradicije, ki zaznamuje predvsem prehod zime v pomlad. Tomaž Majcen, kustos Muzeja Laško, pravi, da ima tudi Laško pestro pustno tradicijo.

Za nami je že pustna sobota, pustne maske pa bo mogoče srečati tudi na jutrišnji pustni torek. Pust je globoko zasidran v slovensko kulturno dediščino. Vsi poznamo kurente, laufarje in škoromate. A kustos muzeja Laško Tomaž Majcen pravi, da je tudi v Laškem in okolici kar nekaj tradicionalnih pustnih šem. "V okolici Laškega so se vaški fantje ponavadi šemili v tradicionalne maske, ki so značilne za Laško in njegovo okolico. To so recimo košute, baba, ki nosi dedca, ter tastari in tastara. Bilo pa je tudi nekaj šemljenj v like, ki so značilni samo za Laško, recimo krava je takšna posebnost," razlaga Majcen in dodaja, da bi morali pust predvsem odrasli vzeti malo manj resno.

O pustnih maskah in dobrotah, tudi tistih iz Laškega, govori razstava Veseli pust, ki je do 14. marca na ogled pred občinsko stavbo. Še podrobneje o njej pa Tomažu Majcnu prisluhnite v spodnjem pogovoru. (KK, TMG)