avgust 20, 2019

Prešmentane citre vabijo v Velenje

V Velenju se začenja tridnevni 31. Citrarski festival „Prešmentane citre“. Na njem so se v treh desetletjih predstavili praktično vsi slovenski citrarji. Tudi letos jih pričakujejo veliko, so pa v goste povabili tudi tuje glasbenike.

Festival bo nocoj odprl avstrijski trio Tschejefem. (Foto: Festival Velenje)

Pričakujejo več kot 60 citrarjev
Festival Prešmentane citre vsa leta poleg etnomuzikološke dimenzije instrumenta predstavlja citre tudi kot koncertni instrument. Tridnevni glasbeni dogodek bo odprl nocojšnji koncert avstrijskega tria Tschejefem. Organizatorji so zapisali, da so mladi glasbeniki v različnih kombinacijah petja, citer, klarineta ali kontrabasa ter diatonične harmonike prepričljivi pripovedovalci svoje glasbene zgodbe. Njihov repertoar pa obsega vse od alpske ljudske glasbe dalje, v iskanju drugih zvrsti pa so se oprli tudi na starejšo zabavno glasbo, stare dunajske pesmi in celo jazz standarde. Koordinator in organizator kulturnih programov Festivala Velenje Matjaž Šalej povzema še dogajanje drugega festivalskega večera:

Sklepni koncert citrarskega festivala v Velenju bo v četrtek in bo posvečen 20-letnici delovanja Citrarskega društva Slovenije. Najbolj množičen dogodek festivala po udeležbi nastopajočih bo ta dan tudi 7. Slovenski citrarski večer, na katerem bodo sodelovali citrarji in tudi pevci iz vse Slovenije. Posebnost Slovenskega citrarskega večera je, da je na prireditvi slišati izključno slovensko citrarsko glasbo, tako slovenske ljudske kot tudi ponarodele pesmi ter umetno avtorsko in novonastalo glasbo, ki jo izvajajo citrarji in citrarke vseh generacij. Predstavilo se jih bo okoli 60. Več informacij o programu citrarskega festivala, ki je csicer pod okriljem Festivala Velenje, najdete TUKAJ. (NS)