december 2, 2018

Prva adventna nedelja prinaša pričakovanje

Danes bo na adventnih aranžmajih zagorela prva sveča. Ta v naše domove prinaša pričakovanje, sledila ji bo sveča za mir oziroma upanje ... in za tem pa še sveči s simboloma veselja in ljubezni. Adventni venec je iz zimzelenega rastlinja spleten venec s svečami, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje. 

Danes bo na adventnih aranžmajih zagorela prva sveča (slika je simbolična).

Navado smo v naših krajih prevzeli od germanskih narodov in čeprav ni prav zelo stara, si danes kar težko predstavljamo decembrske dneve brez adventnega aranžmaja.

Adventni aranžma prnese prazničnost, a tudi simboliko               
Čeprav se je adventni aranžma v modernem času že precej odmaknil od prvotne oblike venca, pa vendar v sebi nosi bogato simboliko in sporočilnost. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost, vse v življenju namreč teče po poti, ki se slej ko prej sklene v krog. Zimzelene veje govorijo o življenju, ki se obnavlja. Prav tako ima svoj pomen tudi vsaka barva, ki jo uporabimo kot vodilno; nekdaj je bila najpogostejša barva za adventne venčke vijolična (predstavlja upanje, da bo tema premagana).

Vse mora biti v znamenju štirice                                                                                                                                       
Čeprav so se do danes materiali in oblike adventnih aranžmajev zelo spremenili, pa je najpogosteje še vedno na njih najti posebej močno izraženo število štiri. Kako tudi ne, ko pa ravno ta prinaša med nas največ sporočil. Štiri sveče imajo posebno simboliko:

– predstavljajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta);

– predstavljajo štiri strani neba: sever, jug, vzhod, zahod;

– predstavljajo štiri letne čase (pomlad, poletje, jesen, zima);

– predstavljajo človekovo življenje (otroštvo, mladost, zrelost, starost); (ob rojstvu) prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja, zato nas opozarja na našo minljivost.

Nekateri razlagalci štiri sveče in štiri adventne nedelje povezujejo tudi s štirimi obdobji zgodovine odrešenja: 1. od stvarjenja do Abrahama, 2. od Abrahama do judovskih kraljev, 3. od judovskih kraljev do babilonske sužnosti, 4. od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva.

Vsaka sveča ima svoj pomen                                                                                                                                               
Zelo zanimiva je tudi razlaga pomena posamezne sveče, ki jo prižigamo v tednih pred božičem (lat. adventus pomeni prihod; od tod tudi ime za pričakovanje Odrešenikovega prihoda): prva naj bi simbolizirala pričakovanje ali upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja sveča je simbol veselja. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja. Četrta sveča predstavlja ljubezen. Sveče prižigamo tako, da na prvo adventno nedeljo prižgemo prvo, na drugo adventno nedeljo poleg prve prižgemo tudi drugo – in tako naprej do četrte adventne nedelje, kar pomeni, da je v času, ko se bližamo rojstvu božjega otroka v prostoru vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, da čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

Prvi venček  je bil za otroke v sirotišnici
Adventni venček je leta 1839 prvi postavil evangeličanski duhovnik za otroke v sirotišnici v Nemčiji. Tako jim je hotel pričarati veselje in spodbuditi upanje. Prvi venec je bil pravzaprav leseno kolo, na katerem je bila za vsak dan do božiča ena sveča. Pozneje so leseno kolo začeli okraševati z zimzelenom, največkrat z vejami jelke. Obdržale so se le še štiri sveče za štiri adventne nedelje – vendar pa te z močno simboliko. Barve sveč so sicer različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo predvsem vijoličaste sveče. To je namreč barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Kako izdelati venček?
Kakšni so letošnji trendi, je v pogovoru z Andrejo Kukovič povedala ravnateljica celjske šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Štefanija Kos Zidar. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.

Datoteke

... o trendih in tradiciji adventnih aramžmajev