avgust 24, 2018

Slikanica za vse šentjurske prvošolčke

Tudi na Šentjurskem rastejo pravljice in to take simpatične, ki prinašajo svojim malim in velikim bralcem sporočila o resnem, velikem svetu … in ki prebivajo med živopisanimi platnicami slikanice. »Če bomo zrli v svet pozitivno, bomo videli pozitivne stvari … če negativno, pa negativne …«

V studiu Štajerskega vala nas je obiskala mama sikanice Alenka Križnik. (Foto: Štajerski val)

… je prepričan dežni škrat iz nove slikanice Dežni škrat in nezadovoljni ptič. Zakaj je temu tako in zakaj ravno slikanica, smo povprašali avtorico zgodbe Alenko Križnik. Zgodba je stara že nekaj let, ampak njena avtorica pravi, da je ves čas nekako čakala, da svoje sporočilo ponese še malce dlje od prve objave v literarnem zborniku v Šentjurju. Tako je združila moči z ilustratorko Klavdijo Simler in po številnih vloženih urah dela in priprav je slikanica julija letos ugledala luč sveta.

Tudi dobrodelna nota
Ker zgodba nosi pomenljivo in pozitivno sporočilo, ki nam ljudem pride v življenju velikokrat prav, so se v občini Šentjur odločili, da simpatično slikanico podarijo kot pozornost ob vstopu v šolo vsem letošnjim šentjurskim prvošolcem. Nekaj posebnega bo tudi uradna predstavitev slikanice (prva bo 8. septembra v Dobju). Z gledališko-plesno predstavo bo nagovorila predvsem najmlajše, zagotovo pa bo zgodba tudi sicer dobra iztočnica za marsikateri pogovor o resnih temah iz vsakdanjega življenja. Povejmo še, da ima slikanica Dežni Škrat in nezadovoljni ptič tudi svojo dobrodelno plat – avtorici namreč del izkupička namenjata društvu Vesele nogice. Z Alenko Križnik se je pogovarjala Andreja Kukovič, pogovoru prisluhnite v posnetku spodaj. (AK)

Datoteke

ALENKA KRIŻNIK O SLIKANICI