februar 22, 2020

Pust tudi 60. leto ne bo obšel Ptuja

Na Ptuju je med svečnico in pepelnico peti letni čas - pustni čas. Takrat najstarejše slovensko mesto postane tudi karnevalsko mesto. Letos pustni čas praznujejo že s 60. Kurentovanjem.

Kurenti tudi letos preganjajo slabo in zlo. (Foto: Kurentovanje)

Pustni čas letos traja do 25. februarja, ko bodo pokopali Pust, in ponuja preko 70 dogodkov. Eden od vrhuncev je jutrišnja nedeljska pustna povorka. Ta je letos 60. leto in je po besedah organizatorjev največja takšna v evropskem prostoru. Ker jo od drugih razlikuje etnografska vrednost. To ji dodajo predstavitve kurentov in drugih tradicionalnih mask.

Kurenti, ki so na ptujske ulice prišli iz okoliških vasi, so navdušili člane že več kot 30 društev, ki si nadenejo njihovo opravo. "Kurenti odganjajo slabo in zlo ter prinašajo srečo, radost in zadovoljstvo," o liku, ki ga je pod svoje okrilje vzel tudi Unesco, pravi predsednik organizacijskega odbora Kurentovanja Branko Brumen. Podrobneje mu prislunite v spodnjem posnetku, vprašali smo ga o zgodovini kurentov, kako njihovo podobo in vlogo ohranjati, kako se ta spreminja ter o tem, kakšne pustne maske so dobre pustne maske. (TMG)

 

Galerija slik