marec 18, 2019

Realisti zmagovalci 28. Dnevov komedije v Celju

Sinoči so se na velikem odru celjskega gledališča končali 28. Dnevi komedije. Festival, ki je tudi tokrat postregel z uprizoritvami najboljših gledaliških komedij preteklega leta, se je zaključil s podelitvijo žlahtnih nagrad. S tremi žlahtnimi nazivi je zmagovalka komedija novogoriških gledališčnikov, Realisti.

Nagrajenci 28. Dnevov komedije. (Foto: Jaka Babnik/SLG Celje)

Pernarčičeva žlahtna že četrtič, Zemljič prvič
Na tradicionalnem festivalu smeha v Slovenskem ljudskem gledališču Celje se je pod budnim očesom strokovne žirije, ki so jo tokrat sestavljali režiserka in dramaturginja Nina Šorak, dramatičarka in scenaristka Iza Strehar ter režiser, scenarist in pisatelj Nejc Gazvoda, v slabih dveh tednih zvrstilo osem tekmovalnih predstav. Naziv žlahtna komedijantka je žirija tokrat podelila Vesni Pernarčič. Nagrado si je prislužila za vlogo Wande v predstavi Venera v krznu. Za naš radio je povedala:

Za razliko od Pernarčičeve, ki je naziv žlahtne komedijantke prejela že četrtič, pa se je prvega naziva žlahtni komedijant razveselil mladi, nadebudni gledališki igralec Matej Zemljič. Po oceni žirije si ga zasluži za izjemno igro Maksa v komediji z naslovom Predstava, ki gre narobe. Takole je šele 23-letni nagrajenec, ki je pred kratkim sicer prejel tudi filmsko nagrado vesna za najboljšo moško vlogo v filmu Posledice ter nagrado beograjskega festivala, strnil misli o priznanjih:



Realistom tri nagrade
Naziv žlahtne režiserke je tokrat pripadel Tijani Zinajić za režijo predstave Realisti v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Realisti so postali tudi žlahtna komedija leta 2019, tako po oceni strokovne žirije kot občinstva. Zinajićeva ni skrivala zadovoljstva:


28. Dnevi komedije v Slovenskem ljudskem gledališču Celje so končani. O tem, kako so minili, upravnica gledališča Tina Kosi:

Kosijeva je ob tem dodala, da kljub temu, da so se Dnevi komedije šele končali, so se priprave na nov festival smeha že začele. Prihodnje leto bo že devetindvajseti. (NS)