november 18, 2020

ŠC Rogaška: pihanja in brušenja stekla se na daljavo ne morejo učiti

Pouk tudi za dijake Šolskega centra Rogaška Slatina poteka na daljavo. Nanj so bili dobro pripravljeni, pravijo. Večji izziv je preko računalnika zagotoviti praktični pouk za tehnike optike in tehnike steklarstva. Ti imajo sicer poleg pouka na spletu tudi trgovino.

V Šolskem centru Rogaška Slatina so našli načine, da praktični pouk poteka tudi na daljavo - a vsega preko računalnikov ne morejo naučiti dijakov. (Foto: Štajerski val)

Dijaki se že četrti teden šolajo na daljavo. V jesensko šolanje na daljavo so vstopili bolj pripravljeni. Učitelji delajo preko spletnih učilnic, dijaki pa so odzivni, pravi Dubravka Berc Prah, ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina. A dodaja, da takšen način šolanja nekaterim predstavlja velik izziv:

Motivacijo je pri pouku na daljavo težje zagotavljati, ker se delo pogosto razvleče čez ves dan, tako pa se zabriše ločnica med delom za šolo in prostim časom, pravi Berc Prahova:

Zato dijakom svetuje, naj se spomnijo, da takšno stanje ne bo trajalo večno. Naj spoštujejo ukrepe, vzamejo dan za dnem in se nalog lotijo korak za korakom.

Praktični pouk so ročne spretnosti in veščine
Še težje kot klasični pouk pa je na daljavo izvajati praktični pouk, pravi ravnateljica.

Za to pa je potrebno veliko prilagodljivosti in izvirnosti pri učiteljih, pravi. A del praktičnega pouka ni mogoč na daljavo, denimo pihanje pri peči, brušenje stekla, brušenje optičnih stekel in vstavljanje v okvirje. Te vsebine čakajo na čas, ko bodo dijaki spet v šolah.

Praktični pouk imajo dijaki smeri tehnik optik in tehnik steklarstva namreč vsak teden. Do tega tedna je sicer potekalo tudi praktično usposabljanje pri delodajalcu. Zdaj so ga začasno prekinili, saj se tudi podjetja soočajo s širjenjem okužb.

Šolska spletna trgovina
Sicer pa slatinski šolski center na splet, kot ostale šole, ni preselil le pouka. Ima tudi spletno trgovino z izdelki svojih dijakov.

Tako je sploh v programu tehnik steklarstva, kjer dijaki razvijajo lastne ideje – od idejne skice, tehnične risbe, do izdelave izdelka in njegovega trženja. Tako je, kot še pravi ravnateljica, ta spletna stran tudi pomemben del pouka.

Šola je tudi druženje
Ob tem Dubravka Berc Prah upa, da se bo situacija čim prej umirila do te mere, da bodo učilnice spet polne.

Dokler pa se ne bodo vrnili v šolske klopi, pa je po njenih besedah potrebno optimistično zreti naprej. (TMG)