januar 25, 2018

Šest desetletij celjske otroške knjižnice

Otroška knjižnica v Celju, ki jo otroci danes bolje poznajo pod imenom Knjižnica pri Mišku Knjižku, je iz leta v leto bolj priljubljen prostor za preživljanje prostega časa najmlajših bralcev, njihovih staršev in družin. Ob jubileju so zanje pripravili veliko zanimivega. 

Zadnjih osem let otroška knjižnica deluje v novih kletnih prostorih na Muzejskem trgu.

Bogata zgodovina
Knjižnico za otroke je leta 1957 ustanovilo Društvo prijateljev mladine, sprva pa je imela prostore v Razlagovi ulici. Kasneje je dolga leta delovala na Gledališkem trgu, v poslovnih prostorih pod stanovanjskim blokom. Od devetdesetih let prejšnjega stoletja deluje pod okriljem Osrednje knjižnice Celje, ki je pred tem imenovala Knjižnica Edvarda Kardelja. Pomemben mejnik za otroško knjižnico, poznano tudi pod imenom Knjižnica pri Mišku Knjižku, je bilo leto 2010, ko se je skupaj z oddelkom za odrasle in mladino preselila v nove prostore na Muzejskem trgu. Selitev je prinesla še več prostora za knjižnično dejavnost, pa tudi za različne dogodke, namenjene najmlajšim, njihovim staršem in družinam.

Jubilej za vse generacije
Ob 60-letnici so pri Mišku Knjižku pripravili številne dogodke, namenjene vsem generacijam. Za odrasle, ki so bili pred šestimi desetletji obiskovalci knjižnice in se vračajo še danes, so pripravili pravljični večer. Za šolarje so pripravili gledališko predstavo Martin Krpan, s katero so želeli povezati svoj jubilej z jubilejem te pripovedke. Slovenski pisatelj Fran Levstik jo je namreč napisal pred 150 leti. Najmlajši bralci so včeraj uživali v predstavi Muca Copatarica, četrtkovo popoldne pa bo v znamenju Miškovega čveka. V goste so povabili znane celjske mladinske ustvarjalce, Bino Štampe Žmavc, Lilo Prap in Vinka Möderndorferja. (NS)