oktober 2, 2018

Šmarska cerkev je skrivala 400-letne freske

Cerkev v Šmarju pri Jelšah je bila nazadnje prenovljena v začetku 19. stoletja. Vlaga je načela stene in lesene oltarje. Zato so se v župnijskem pastoralnem svetu odločili za temeljito prenovo.

Na kaj vse so naleteli med obnovo šmarske cerkve? (Foto: Štajerski val)

Našli 400-letne freske
Farna cerkev v Šmarju pri Jelšah je lani julija zaprla svoja vrata. Začela se je njena triletna obnova. V dobrem letu dni obnovitvenih del so v cerkvi že uredili vhodni del, povečali kor, sanirali so vlago, statično sanirali objekt in uredili strop glavne ladje cerkve, kjer je bila stavba precej razpokana. Prav tako so v tem delu že sanirali večino fresk.

Prav pri freskah pa so naleteli na nekaj zanimivosti iz preteklosti cerkve. Med obnovo so ugotovili, da je strop pod zvonikom v celoti poslikan. Cerkev je namreč dvojno poslikana in tako so pod ometom našli freske, stare 400 let. Šmarski dekan Tadej Linasi pravi, da so se odločili, da bodo ohranili zdaj vidne poslikave – tudi zato, ker bi popolna restavracija prvotnih fresk zahtevala precej več časa in denarja. Kljub temu pa so poskrbeli za ohranitev spodnjih, prvotnih fresk. Odkritja pa jih niso pričakala samo pod ometom na stropu, pravi Linasi.

Cerkev je bila po Linasijevih besedah v preteklosti dozidana vsaj štirikrat, zaradi česar je nekoliko izgubila svojo estetiko. Tako je bila zadnja stena močno zamaknjena, kor je bil po nakupu novih orgel pred nekaj desetletij premajhen. Med prenovo so prav tako odstranili prizidek za zakristijo, saj je izstopal v tlorisu cerkve, ki je sicer v obliki križa.

Pomagali tudi župljani
Linasi pravi, da brez posluha ljudi in lokalne skupnosti obnove ne bi bilo. Marsikatero delo so župljani naredili sami, prostovoljno. In čeprav je napredek že viden, je pred njimi še nekaj dela. Kaj vse še načrtujejo, razlaga Tadej Linasi.

Linasi napoveduje, da bo obnova trajala še približno dve leti. Upa, da bodo verniki ta božič že lahko praznovali v vsaj delno obnovljeni cerkvi. Do takrat pa bodo obredi še naprej v okoliških cerkvah ter v šmarskem kulturnem domu. (TMG)

Galerija slik