november 27, 2018

V Šmarju praznuje hiša kulture

Mineva 40 let od odprtja Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah. Dom, ki pomembno sooblikuje kulturni in družabni utrip kraja in širše okolice, je v tem času gostil 800 gledaliških predstav, 40.000 drugih dogodkov in prireditev ter 2,4 milijona obiskovalcev in nastopajočih.

Jože Čakš, direktor šmarske knjižnice, se ob 40-letnici poslavlja s funkcije, nasledil ga bo Marko Samec. (Foto: Radio Štajerski val)

Ob jubilelju slavnostna akademija, nov katalog in razstava
V petek bo minilo natanko 40 let, odkar so v Šmarju pri Jelšah dobili za tiste čase enega najlepših kulturnih domov v Sloveniji. Ustanovo, ki sodi pod okrilje Knjižnice Šmarje pri Jelšah, že od samega začetka vodi Jože Čakš, ki se bo prav na dan okroglega jubileja poslovil od tega položaja. Kot je Čakš izpostavil na današnjem srečanju z novinarji, je prav odprtje kulturnega doma pred štirimi desetletji prelomnica, ki je pomembno vplivala na nadaljnji kulturni in družabni utrip Šmarja in širše okolice.

Sodoben kulturni dom skupaj z novim Muzejem baroka tako omogoča kakovostno delo na področju kulturnega ustvarjanja, knjižničarstva, razstav, koncertov in drugih kulturnih vsebin na širšem Šmarskem.

Pred nekaj leti je šmarski kulturni hram dobil povsem novo podobo in postal tudi energetsko varčnejši.

V štirih desetletjih so sicer v šmarskem kulturnem domu izvedli približno 800 gledaliških predstav, 40 tisoč drugih dogodkov in prireditev ter gostili 2,4 milijona obiskovalcev in nastopajočih. Tem številkam se bodo ob praznovanju 40-letnice poklonili na petkovi slavnostni akademiji, ob tej priložnosti bodo bogato zgodovino delovanja te ustanove predstavili tudi na razstavi in v zborniku, ki so ga naslovili Hiša prijazne kulture. (SP)