november 19, 2022

Sprehod skozi 20 let Forma vive Makole

V Makolah bodo popoldne s slavnostno akademijo proslavili ob 20. obletnico KUD Forma viva Makole in njenega mednarodnega kiparsko - slikarskega simpozija. Na Dežnem je doslej skupaj ustvarjalo 111 kiparjev iz 21 držav, skupaj so izdelali blizu 300 skulptur.

Skulptura Motokrosist v Pečkah, ki jo je na 20. kiparsko-slikarskem simpoziju KUD Forma viva Makole izdelal kipar Franci Černelč iz Bistrice ob Sotli. (Foto: Milan Sternad)

Podobe Makol na štirih razstavah
Na prireditvi Sprehod skozi čas 2002 – 2022 bodo pod okriljem KUD Forma viva Makole obiskovalce s kulturnim programom in razstavami popeljali skozi 20-letno zgodovino Forma vive Makole. Pobudnik in organizacijski vodja makolske forma vive Ivan Dvoršak napoveduje, da bo na prireditvi, v Domu krajanov Makole, v središču dogajanja razstavišče s štirimi razstavami domačih in tujih avtorjev, ki se bodo predstavili s slikarskimi, kiparskimi, fotografskimi in filatelističnimi deli.

Na slavnostni akademiji ob 20. obletnici KUD Forma viva Makole in njenega mednarodnega kiparsko - slikarskega simpozija bodo ob kulturnem programu najzaslužnejšim članom in drugim podelili priznanja in vročili monografijo Po poti forma viva Makole 2, v kateri je zapisanega zadnjih 10 let zgodovinskega dogajanja na makolski forma vivi. 

Med stvaritvami 20. forma vive je tudi skulptura Motokrosist, ki so jo ta teden razgrnili na krožšču v Pečkah. Posvečena je domačinu, večkratnemu svetovnu prvaku v motokrosu Timu Gajserju. Na fotografiji s predsednikom organizacijskega odbora Forma viva Makole Ivanom Dvoršakom. (Foto: Milan Sternad)

Dela forma vive krasijo tudi druge občine
Predsednik organizacijskega odbora Ivan Dvoršak pravi, da je bilo v 20-ih letih na poti Forma vive Makole veliko postorjenega. „Na simpozijih so sodelovali umetniki iz 21 držav Evrope in sveta, v dveh desetletjih se je srečanj na Dežnem udeležilo 111 kiparjev, nekateri so se srečanj udeležili večkrat. Skupaj so ustvarili blizu 300 skulptur,“ pravi Dvoršak. Forma viva pa je s svojimi deli sledi pustila tudi v nekaterih drugih delih Slovenije, razlaga Dvoršak.

Največ, okoli 50 skulptur domačih in tujih umetnikov je na ogled na prostem v Parku skulptur na Dežnem, kjer je osrednja znamenitost galerija Dvoršak s stalno zbirko skulptur kiparja Ivana Dvoršaka. (SP)