februar 6, 2019

Štiri priznanja za kulturni utrip na Zreškem

Slovenski kulturni praznik bodo v Zrečah počastili že nocoj. Na slovesnosti bodo največ pozornosti zagotovo deležni dobitniki občinskih priznanj in nagrad za dosežke na področju ljubiteljske kulture. Preverili smo, kdo jih bo prejel in zakaj?

Skomarska hiša že dve desetletji gosti literarne ustvarjalce iz vse Slovenije. Zato je literarna sekcija KUD Vladko Mohorič med prejemniki letošnjih priznanj ob slovenskem kulturnem prazniku. (Foto; občina Zreče)

Skomarska hiša srce kulturnega utripa
Prejemniki so štirje. Franc Jožef Kovač je sinonim za ljubiteljsko kulturo na Zreškem. Letos bo dopolnil 89 let, zato je njegova bera kulturnega udejstvovanja zelo pestra. Nocoj mu bo župan Boris Podvršnik izročil priznanje in nagrado za življenjsko delo na področju glasbenega ustvarjanja. Pred skoraj šestimi desetletji se je pridružil legendarnemu ansamblu Zreški kovač. To je bil prvi zreški ansambel, ki je imel svoje posnetke in se je njihova glasba vrtela na radiu. Vrsto let je sodeloval tudi v Tamburaškem orkestru. Zreški godbi na pihala pa je že veliko let zvest Slavko Kejžar, priznanje bo prejel za dolgoletno uspešno organizacijsko delo v društvu Godbenikov Zreče. Kot izvrsten organizator se je izkazal pri Ropotanju v Zrečah in božično-novoletnem koncertu v športni dvorani, ki privabljata številne obiskovalce. Ker Literarna sekcija Kulturno-umetniškega društva Vladko Mohorič že 20 let v Skomarski hiši v idilični vasici na Zreškem Pohorju prireja literarne večere, so med letošnjimi nagrajenci tudi člani omenjene sekcije. Z odgovornim lastništvom Skomarske hiše jim že vrsto let pomaga mariborsko-zreška družba Swatycomet, zadnja leta pod lastništvom ameriške korporacije Weiler Abrasives. Zato se zreška občina s priznanjem zahvaljuje tudi podjetju, ki ima posluh za kulturo na podeželju. (BF)