september 29, 2022

Svojci umrlih zamenjanih pacientov si želijo miru

Za sodbe v žalostni zgodbi bo treba počakati na rezultate nadzorov in preiskav

Pred novinarje je to popoldne znova stopil strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar. Med drugim je predstavil aktivnosti, ki jih v bolnišnici izvajajo za razjasnitev izrednega dogodka zamenjave identitete dveh pacientov, ki še vedno močno odmeva. Odzval se je tudi na očitke ministrstva za zdravje, da je bil izredni interni strokovni nadzor v bolnišnici opravljen pomanjkljivo. Prav tako je spregovoril o komunikaciji bolnišnice s svojci obeh umrlih pacientov.

V bolnišnici so se odzvali na nekatere navedbe v medijih in očitke zdravstvenega ministrstva. (Foto: Radio Štajerski val)

V bolnišnici očitke zdravstvenega minstrstva zavračajo
Med očitki Ministrstva za zdravje, na katere se je na današnji novinarski konferenci odzval strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, je, da je šlo v primeru zamenjave pacientov za malomarnost pri izvajanju protokolov pri ugotavljanju identitete pacientov, ker se je eden izmed pacientov v dom starejših vrnil v oblačilih, na katerih so bile oznake njegovega priimka in začetnice imena, oznaka na identifikacijski zapestnici in spremna dokumentacija pa sta se nanašali na drugega pacienta. Vindišar je dejal:



Glede očitka oziroma dvoma Ministrstva za zdravje v izredni interni strokovni nadzor, ki so ga opravili v bolnišnici, pa Vindišar razlaga:



Glede na ugotovitve internega nadzora je do zamenjave identitete pacientov po Vidišarjevih besedah prišlo v prostoru triaže, kjer pa zaradi varovanja zasebnosti pacientov ni nadzornih kamer.

V celjski bolnišnici očitke o pomanjkljivem izrednem internem strokovnem nadzoru zavračajo.

»V SB Celje smo prepričani, da je do zamenjave identitete dveh pacientov ob sočasnem dovozu iz iste socialno varstvene ustanove prišlo zaradi nedoslednosti in pomanjkljivosti v sistemu obravnave stanovalcev socialno varstvenih ustanov in ostalih ranljivih skupin prebivalcev,« je na novinarski konferenci dejal Vindišar in dodal, da so na podlagi tega dogodka oblikovali nekaj predlogov za izboljšanje, da se tovrstni dogodki zamenjave idenitete ne bi več zgodili. Med drugim so predlagali obvezno identifikacijo stanovalcev, ko zapustijo okolje, v katerem živijo in so napoteni na bolnišnično zdravljenje. Po Vindišarjevih besedah Skupnost socialnih zavodov Slovenije in nekatera društva temu, da bi stanovalci DSO-jev nosili identifikacijske zapestnice, odločno nasprotujejo:



So se pa s predlogom identifikacijskih zapestnic po včerajšnjem sestanku v celjski bolnišnici strinjali predstavniki več socialnovarstvenih zavodov iz regije. Med ostalimi predlogi za izboljšave, ki so jih oblikovali v bolnišnici, je na prvem mestu po Vindišarjevih besedah nujnost izboljšanja zdravstvene obravnave stanovalcev v domovih za starejše:



Kateri nadzori in postopki so bili opravljeni, kateri so še v teku?
Vindišar je na novinarski konferenci predstavil zunanje nadzore in postopke bolnišnice v zvezi z zamenjavo identitet pacientov. Dejal je, da je bolnišnica, nekaj ur zatem, ko je bila iz Doma starejših Loka pri Zidanem mostu obveščena o zapletu z identiteto stanovalcev, dogodek prijavila na policijo, ki je nato sprožila predkazenski postopek z zbiranjem informacij, dokazil, izvajanjem razgovorov v smeri raziskovanja kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Ministrstvo za zdravje je ta teden, v torek, na policijo podalo ovadbo zoper neznane storilce zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev smrti zaradi malomarnega zdravljenja. O tem so bili, kot je dejal Vindišar, obveščeni iz medijev, informacij o ovadbi s strani policije pa nimajo. V zadnjih dveh tednih sta bila v SB Celje izvedena tudi inšpekcijski nadzor Zdravstvenega inšpektorata in nadzor informacijskega pooblaščenca:




Danes zjutraj so prejeli tudi sklep o začetku sistemskega nadzora, ki ga je Ministrstvo za zdravje uvedlo v celjski bolnišnici in v Zdravstvenem domu Sevnica. Z njim bo, kot je pojasnil strokovni direktor, izveden nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja in nadzor nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela pri izvajalcih.

Vindišar je sicer na novinarski konferenci pojasnil tudi komunikacijo bolnišnice s svojci pacientov, katerih identiteti sta bili zamenjani in sta danes oba mrtva. Predstavili so jim ugotovitve strokovnega nadzora v bolnišnici, celotno zdravstveno dokumentacijo obeh pacientov, od začetka zdravljenja v bolnišnici do odhoda iz bolnišnice. Kot je dejal Vidišar, so pogovori razjasnili nekaj odprtih vprašanj, predvsem pa je bilo jasno izraženo sporočilo svojcev obeh pokojnikov, da si ne želijo več medijske pozornosti:



(NS)