december 6, 2020

KORONAVIRUS: Včeraj največ novih okužb v Mariboru

Vstopili smo v december, epidemija pa se še ne umirja. Številke so kljub strogim ukrepom, ki trajajo že več tednov, še vedno zelo visoke. tudi bolnišnice se še ne praznijo. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici.

V december smo vstopili ob strogih ukrepih in omejitvah. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 6. 12. 2020 

CELJSKO - V Splošni bolnipnici Celje je na današnjo nedeljo hospitaliziranih 156 covid bolnikov. Kot so sporočili, jih 20 med njimi potrebuje intenzivno terapijo, 4 soo odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov v tej bolnišnici je v tem valu epidemije doseglo številko 158.

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Med okužbami, potrjenimi na včerajšnjo soboto, jih je bilo v vsej državi največ v občini Maribor, natanko 100. V Podravski in Savinjski regiji po številu sledi občina Slovenska Bistrica, kjer so potrdili 34 novih okužb. V občini Šentjur jih je bilo 29, v Velenju 22, Laškem 17, Slovenskih Konjicah 16, na Ptuju 15 in v Celju 14. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.   

SLOVENIJA -
Delež pozitivnih testov na novi koronavirus je še vedno visok. Včeraj je bil več kot 27-odstoten. Potrdili so 1039 novih primerov okužbe, v bolnišnicah se zdravi več kot 1300 okuženih. Več podatkov je razvidnih v spodnjem prikazu, ki ga je na Twitterju objavila Vlada. 


SLOVENIJA -
 Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa, povezani s šolanjem na daljavo, ne veljajo, je vlada včeraj na dopisni seji sprejela nov odlok o prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Sprejela je tudi nove odloke glede preostalih omejitev. Vsi ukrepi tako ostajajo nespremenjeni. 


SOBOTA, 5. 12. 2020

CELJSKO - Število covid bolnikov v Splošni bolnišnici Celje se je znova povečalo. Ns današnji dan jih zdravijo 155, 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 pa so jih odpustili domov. 

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Med vsemi okužbami, na novo potrjenimi na včerajšnji dan, jih je bilo v Podravski regiji po podatkih Sledilnika za covid znova največ v občini Maribor, 100, v Savinjski pa v Velenju in Celju, v obeh po 42. Na Ptuju je bilo 33 novih primerov, v občinah Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice po 24 ter v Žalcu 20. 


ŠENTJUR, ROGAŠKA
- Na današnjo soboto bi moral biti lokalni košarkarski obračun med Šentjurjem in Rogaško. A zaradi koronavirusa so tekmo odpovedali. Iz šentjurskega tabora so namreč sporočili, da imajo okuženega igralca, preostalo ekipo pa so napotili v karanteno. Nadomestni termin tekme še ni znan. 
 

SLOVENIJA - 
V petek so ob 6.344 opravljenih testih na novi koronavirus potrdili 1.636 novih primerov virusa, kažejo podatki vlade. Delež potrjenih okužb je tako več kot 25-odstoten. V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni zdravi 1272 ljudi, 199 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 47 oseb s covidom-19. Še več podatkov in gibanje števila okužb je razvidnih iz spodnje grafike.
 

SLOVENIJA - Koronavirus se prenaša tudi prek aerosolov, to so drobne kapljice, ki se lahko, še posebej v majhnih in neprezračenih notranjih prostorih v zraku zadržijo še več ur. Pri tem obstaja možnost prenosa okužbe tudi brez stika z okuženo osebo. Zato strokovnjaki vse bolj opozarjajo na to, kako pomembno je za preprečevanje okužb pogosto prezračevanje. Z vzdrževanjem zadostne razdalje in nošenjem mask lahko zelo učinkovito preprečimo možnost okužb prek večjih kapljic, možnosti okužbe prek aerosola pa se na ta način ne izognemo, saj se ta v notranjih neprezračenih prostorih zadrži dalj časa.

PETEK, 4. 12. 2020

SLOVENIJA - Predstavniki trgovinske zbornice so se sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in vodjo vladne svetovalne skupine Bojano Beović. Predstavniki vlade so po poročanju STA poudarili, da je odpiranje trgovinskih dejavnosti odvisno od epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, trgovci pa so opozorili na nujnost hitrega odprtja. Dogovorili so se, da bi lahko v primeru, da bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa, prihodnji teden začeli odpirati trgovine z oblačili in obutvijo ter avtosalone in nekatere storitvene dejavnosti. Januarja pa bi bilo lahko s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 6853 testov, potrjenih je bilo 1784 novih okužb, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Delež pozitivnih testov je tako znašal 26,03%. Umrlo je 61 covidnih bolnikov, kar je največ dolslej. V naših krajih med občinami glede na število novih okužb izstopa Slovenska Bistrica, kjer so odkrili 46 novih primerov covida, v Velenju 33, na Ptuju je 24 novo okuženih, v Brežicah 29, v Šentjurju 28, v Poljčanah 23, na Polzeli pa 22. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 148 covid bolnikov. Kot sporočajo, jih 20 med njimi potrebuje intenzivno terapijo, 4 so odpustili. 

ŠENTJUR - 
Občina Šentjur je ena od 15-ih slovenskih občin, kjer je največ okužb s covidom-19. Kaj pri svojem delu ugotavlja zdravnica družinske medicine Vesna Pekarovič Džakulin:

 

Tako še naprej na primer hodijo v službo, trgovino, tudi zasebni obiski, ki so sicer prepovedani, niso redkost. Pekarovič Džakulinova poziva, da greste prav ob vsakem, četudi blagem simptomu na testiranje. Ne gre namreč pozabiti:

Predvsem v zadnjih tednih so številke umrlih v Sloveniji zares visoke. Včeraj je življenje izgubilo 45 okuženih, skupaj doslej že skoraj 1600.

LAŠKO
- V Laškem so kljub koronakrizi pričarali pravo praznično vzdušje. Domačini si ga lahko ogledajo v živo, ostali pa - dokler ne bodo odprte oblčinske meje - virutalno. Podrobnosti preverite TUKAJ

ČETRTEK, 3. 12. 2020 

SLOVENIJA - Ustavno sodišče je odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec o šolanju na daljavo neveljavni. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v Uradnem listu.

SLOVENIJA -
Včeraj so v naših krajih 82 novih okužb potrdili v Mariboru, 36 v Velenju, 25 v Slovenskih Konjicah, 22 v Celju, 21 pa v Šentjurju. V Žalcu je bilo 19 okužb, v Vojniku in Zrečah po 18, v Slovenski Bistrici 11, v Šmarju pri Jelšah 7, v Rogaški Slatini 6, v Laškem, Vitanju in Oplotnici po 5, v Poljčanah, Štorah in Podčetrtku po 2, v Rogatcu in Dobju pa po 1.

SLOVENIJA - Vlada je podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021. Po podatkih finančne uprave je bilo do 1. oktobra izkoriščenih 883.103 turističnih bonov v skupni vrednosti 113,74 milijona evrov.

SLOVENIJA - "Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine je vlada določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije. Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je na twitterju sporočil premier Janez Janša. Vlada bo ukrepe sproščala tako:Foto: TW Janez Janša

VOJNIK - Civilna zaščita občine Vojnik ugotavlja, da je epidemiološka slika pri njih vse slabša. Število okuženih je bistveno višje od povprečja v Sloveniji. "V zadnjem dnevu je 26 novo okuženih, skupaj aktivno okuženih je 171 občanov," sporočajo. Več okužb so zaznali tudi v SeneCuri Domu starejših občanov Vojnik. Kot problem med drugim navajajo prikrita druženja. Več okužb je tudi pri delodajalcih. Ob tem so spomnili na pomoč, ki je v občini na voljo. Podrobnosti najdete TUKAJ.

ŠENTJUR - Tudi na današnji Ta veseli dan kulture vpliva čas koronavirusa. V Galeriji Zgornji trg Šentjur so zato virutalno na ogled dela, ki so nastala na tretji Ipavčevi paleti z naslovom Kje so moje rožice. TUKAJ jih najdete.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje imajo danes hospitaliziranih 151 covid bolnikov. 18 jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - Ob 6604 testiranjih so včeraj potrdili 1772 novih okužb, delež pozitivnih je bil skoraj 27-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 1289 covid bolnikov, na intenzivni negi je 198 oseb. Iz bolnišnic  so odpustili 76 bolnikov. Umrlo je 45 oseb.

CELJE - Vodstvo Nomaga je trem reševalnim postajam, med drugim reševalni postaji Splošne bolnišnice Celje, v imenu vseh zaposlenih v Nomagu predalo nove aparate za dezinfekcijo reševalnih vozil in prostorov»Zdravstvene ustanove so letos brez dvoma na udaru, delo, ki ga opravlja zdravstveno osebje po vsej državi, pa je vredno vse pohvale. V Skupini Nomago je danes že skoraj 1200 zaposlenih, letno pa z 800 vozili opravimo več kot 35 milijonov kilometrov in prepeljemo prek 10 milijonov potnikov. Na naših dnevnih poteh nam vseskozi ob strani stojijo reševalne postaje in zaposleni v zdravstvenih ustanovah, ki so nam v preteklih letih že ničkolikokrat nesebično priskočili na pomoč. Namesto daril za stranke smo se v Nomagu zato letos odločili, da obdarujemo tiste, ki v teh časih najbolj potrebujejo pomoč,« je ob predaji donacij povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago. Fotoutrinek s predaje vidite spodaj.



CELJSKO - 
Epidemija se še ne umirja. V torek je bilo znova potrjenih več kot 2400 novih okužb s covidom-19. Tudi bolnišnice so še naprej polne, v celjski so včeraj zdravili 149 covid bolnikov, 19 med njimi jih je potrebovalo intenzivno nego. Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar je že večkrat pozval k spoštovanju ukrepov, saj bo le tako mogoče zajeziti epidemijo, pri čemer poudarja:

Predvsem v naši, Savinjski regiji, se že od sredine novembra število okuženih vseskozi povečuje, trenutno je največ aktivnih okužb doslej, več kot 1200. 

SLOVENIJA
- 3. december, rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, je Ta veseli dan kulture. Običajno na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata, zvrstijo se tudi številni kulturni dogodki. Letos pa zaradi epidemije ne bo tako. Praznovanje se seli na splet. Kulturne ustanove bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile virtualno. 


SLOVENIJA
- Vlada bo razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na napovedi bo obravnavala tudi načrt sproščanja ukrepov, za čas, ko bo epidemiološko stanje to omogočalo. Do tega, da bi jih začeli sproščati že danes, sta sicer minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja svetovalne skupine Bojana Beović zadržana, saj je epidemiološka slika še vedno slaba. 

SREDA, 2. 12. 2020

SLOVENIJA - Vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin je predstavil nekaj podatkov iz domov starejših. Včeraj je ozdravelo 133 stanovalcev, na novo pozitivnih pa je bilo 271 oskrbovancev. Med zaposlenimi je ozdravelo 64 zaposlenih, od tega 45 zdravstvenih delavcev, na novo pozitivnih pa je bilo 81 zaposlenih, od tega 42 zdravstvenih delavcev. Med domovi, kjer je bilo včeraj največ novih okužb, na sredo ni nobenega iz Savinjske regije.  

PODRAVSKA, SAVINJSKA REGIJA
- Med vsemi včeraj na novo odkritimi okužbami jih je bilo včeraj znova zelo veliko v občini Maribor, 165, ter v Slovenski Bistrici, 73. V Podravski regiji jih je bilo še 33 v občini Ptuj in v Oplotnici, 17. V Savinjski regiji sta v vrhu znova občini Velenje in Celje, s 55 oz. 54 novo potrjenimi okužbami, sledijo občine Šentjur, kjer je bilo včeraj 30 novih primerov, v Vojniku jih je bilo 26, v Žalcu 21 in v Laškem 17. 


OBSOTELJE IN KOZJANSKO
- Iz Upravne enote Šmarje pri Jelšah sporočajo, da bodo od 7. decembra vrata ponovno odprli vsi krajevni uradi na območju upravne enote, torej v Bistrici ob Sotli, Kozjem, Podčetrtku, Rogaški Slatini in Rogatcu. 
Krajevni uradi bodo poslovali po že znanih urnikih, ob tem pa iz upravne enote sporočajo: "Vsem uporabnikom naših storitev pa še vedno svetujemo, da kadar je upravno storitev mogoče izvesti brez osebne prisotnosti stranke pri organu, oddajo vlogo po e-pošti na naslov ue.smarje@gov.si ali z redno pošto na naslov Upravna enota Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 11, 3240 Šmarje pri Jelšah."

SLOVENIJA - 
V Sloveniji so včeraj ob 7178 testih potrdili 2429 pozitivnih oseb, je sporočila vlada. Delež pozitivnih je znašal 33,8 %. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1285 oseb, od tega 199 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 88 oseb, umrlo je 57 covidnih bolnikov.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 149 Covid bolnikov, od tega jih 19 potrebuje intenzivno terapijo, 11 so jih iz bolnišnice odpustili. Doslej je umrlo 141 covidnih bolnikov. 

ŠENTJUR - V Domu starejših Šentjur so v spomladanskem valu epidemije uspeli preprečiti vdor novega koronavirusa v dom, v tem valu pa so se – kot še velika večina ostalih domov – z njim morali spopasti. Trenutno je okuženih 20 stanovalcev, 2 sta doslej umrla, imela sta še pridružene bolezni. Je pa 11 okuženih stanovalcev že ozdravelo. Ob tem so v štirih gospodinjskih skupnostih ter v oskrbovanih stanovanjih ponovno dovoljeni obiski, a seveda ob strogih ukrepih in ob predhodnih najavah. Drugod stik s svojci še naprej omogočajo prek telefonskih in videoklicev. V šentjurskem domu starejših je obtem okuženih 11 zaposlenih, še nekaj jih je v karanteni ter odsotnih zaradi drugih razlogov, tako trenutno manjka 22 odstotkov delavcev. Od prejšnjega tedna izvajajo tudi preventivno testiranje zaposlenih s hitrimi testi.

TOREK, 1. 12. 2020

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA - Po včerajšnjih podatkih so v ponedeljek v vsej državi potrdili skoraj 1300 novih okužb s covidom-19. Največ v Ljubljani in Mariboru, 171 oz. 66. V Savinjski regiji je bilo največ novih okužb znova v občinah Velenje in Celje, 34 in 28. 25 jih je bilo v Žalcu, 12 na Polzeli, 10 v Vojniku, po 9 pa v Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah. Največ aktivnih okužb je v našem delu države trenutno v občinah Maribor, Velenje, Celje in Slovenska Bistrica. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ

CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje je danes hospitaliziranih 155 covid bolnikov. 22 jih potrebuje intenzivno terapijo, so sporočili iz bolnišnice.

POLJČANE - Občani, ki potrebujejo med koronkrizo kakšno pomoč, na primer pri nakupu živil, zdravil, dostavi hrane ali nujnem prevozu do zdravnika, pokličite občinski štab civilne zaščite, na številko 064 243 990.

DOBJE -
Živimo v času, številni manjši pridelovalci in ponudniki dosežejo svoje kupce. Nekaj lokalnih ponudnikov v svoji občini je TUKAJ zbrala Občina Dobje.

SLOVENIJA - Ob 5868 opravljenih testih so včeraj v Sloveniji potrdili 1292 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih je bil tako 22-odstoten. Hospitaliziranih je 1299 covid bolnikov, 210 jih potre buje intenzivno nego. Iz bolnišnic so odpustili 81 bolnikov. Umrlo je 55 oseb.

CELJSKO - Včeraj so v Splošni bolnišnici Celje zdravili 152 covid bolnikov. Okužba se širi tudi med zaposlenimi, zato se že praktično ves čas drugega vala epidemije soočajo z veliko kadrovsko stisko. Strokovni direktor Franc Vindišar tako poziva k spoštovanju ukrepov, da se bodo pritiski na zdravstveni sistem vendarle začeli umirjati, poziva pa tudi k izogibanju adrenalinskim aktivnostim, saj pravi:

V veselem decembru, v katerega smo vstopili danes, je na mestu tudi poziv, da ne uporabljajte pirotehničnih izdelkov in petard, ki lahko prav tako povzročijo hujše poškodbe. Sicer pa velja znova opozoriti, da v celjski bolnišnici tudi med epidemijo vseskozi nudijo vso nujno zdravstveno oskrbo.


NOVEMBER

PONEDELJEK, 30. 11. 2020

SLOVENIJA
- Vlada je spremenila Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. Z njim se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekla od 16. novembra 2020 do 17. decembra 2020, podaljša do 28. februarja 2021.


SAVINJSKA, PODRAVSKA REGIJA- 
V Savinjski regiji je bilo včeraj po podatkih Sledilnika za covid-19 največ novih okužb v Slovenski Bistrici, 8, v Velenju so odkrili 7 novih primerov, v Celju 4, v Laškem in Šmarju po 2. Po eno novo okužbo s covidom-19 imajo v Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Zrečah, Makolah, Rogatcu in na Dobrni. V Podravski regiji so največ koronavirusnih bolnikov včeraj potrdili v Mariboru, 43, sledi Ptuj z 9 okužbami. 

SLOVENIJA – V Sloveniji so včeraj ob 1880 testih odkrili 428 pozitivnih oseb. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1298 , od tega 298 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 36 oseb. Umrlo je 51 covidnih bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe. Doslej je bilo okuženih že 75.806 oseb, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 152 bolnikov s covidom-19, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo, 6 so jih odpustili v domačo oskrbo. Skupno število smrti bolnikov s koronavirusom se je v celjski bolnišnici povzpelo na 128.

ROGAŠKA SLATINA
- Knjižnica Rogaška Slatina bo od danes do preklica odprta po drugačnem delovnem času kot doslej. Ob torkih, četrtkih in petkih bo odprta od 8. ure do 15. ure. Ob ponedeljkih in sredah od 10. ure do 18. ure, ob sobotah pa bo zaprta. Gradivo si bo mogoče izposoditi in vrniti. Ob obisku je potrebno nositi zaščitne maske, ohranjati medsebojno razdaljo, si razkuževati roke, na 30 kvadratnih metrov pa je lahko v knjižnici največ ena oseba. Če je mogoče, gradivo naročite preko telefona, elektronske pošte ali portala Moja knjižnica, saj bo s tem poskrbljeno za manj stikov in posledično večjo varnost, še pravijo v slatinski knjižnici.

MAKOLE – 30. november je občinski praznik občine Makole. A letošnjo slovesnost je odpihnil koronavirus. Župan Franc Majcen ob tem sporoča: »Pandemija je popolnoma spremenila naša življenja in tako žal ne moremo obeležiti 12. občinskega praznika s slavnostno akademijo, podelitvijo letošnjih občinskih priznanj in se udeležiti številnih prireditev ob občinskem prazniku. Počakati bomo morali na boljše, zdrave čase. In ti bodo zagotovo prišli. Šele sedaj se zavedamo, kako pomembno je druženje, ko so nam onemogočeni skoraj vsi stiki in druženja. Prav tako se ne moremo veseliti ob otvoritvah letošnjih investicij. Ob čestitkah ob 12. občinskem prazniku Občine Makole pa vas še naprej pozivam, da se držimo vseh sprejetih ukrepov in tako na najboljši način pomagamo varovati zdravje.«

SLOVENIJA – V nov teden vstopamo s številkami, ki so še vedno zelo visoke. Aktivno okuženih je več kot 20.300 ljudi, največ v občinah Ljubljana, Maribor, Velenje in Novo mesto. Doslej je umrlo že 1384 okuženih.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v minulem tednu, preverite TUKAJ.