maj 21, 2021

To je krasna obitelj, ti Ipavci!

Če vas pot v teh dneh vodi mimo Ipavčevega kulturnega centra Šentjur, na ploščadi pred centrom vidite razstavo o Ipavcih. Postavil jo je Zgodovinski arhiv Celje, na njej spoznate štiri najvidnejše člane znamenite šentjurske rodbine skladatelj in zdravnikov – Franca, Benjamina, Gustava in Josipa. Z razstavo »To je krasna obitelj, ti Ipavci«, ki jo spremlja tudi monografija, obeležujejo vseslovensko leto Josipa Ipavca.

Avtor razstave, ki je trenutno na ogled v Šentjurju, kraju rodbine Ipavec, je dr. Aleksander Žižek. (Foto: Štajerski val)

»Franc Ipavec – šentjurski čudodelec«, »Benjamin Ipavec – gospod primarij rodoljubnih kantat«, »Gustav Ipavec – rodoljub z dežele« in »Josip Ipavec – Slovenski Mozart« so poglavja, ki jih na razstavi in v monografiji prikazuje avtor dr. Aleksander Žižek. Namen razstave je v prvi vrsti izpostaviti pomen arhivskega gradiva, ki ni, kot poudarja direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj, le gradivo, na katerem se nabira prah, pač pa je lahko še kako zanimivo tudi za širšo javnost:

Marsikaj je zdaj na ogled na razstavi pred Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur, ki bo kasneje obiskala še kakšen kraj ter življenje in ustvarjanje šentjurskih Ipavcev predstavila še drugod po državi. Leto 2021 je Vlada namreč razglasila za vseslovensko leto Josipa Ipavca, saj mineva 100 let od njegove smrti. Podrobnosti o gradivu, ki je razstavljeno na panojih in v čisto sveži monografiji »To je krasna obitelj, ti Ipavci«, ter o veličini vsakega od štirih predstavljenih Ipavcev, je avtor dr. Aleksander Žižek predstavil v pogovoru z Anjo Deučman:

Razstava bo v Šentjurju na ogled do 15. junija.

Sicer pa leto 2021 v počastitev rodbine Ipavec prinaša še marsikaj. Podrobneje so ga predstavili že v začetku leta, več preberite TUKAJ.

Povezani prispevki:
LETO 2021 BO LETO JOSIPA IPAVCA
PAHOR V ŠENTJURJU O IPAVCIH
ŠENTJUR DOBIL NOVO SLADICO – IPAVČEVO BOGATINKO
URŠKA ARLIČ GOLOLIČIČ: IPAVCI SO DEL MOJEGA ŽIVLJENJA
IZJAVA O ŠENTJURSKIH IPAVCIH JE ISKRA MESECA FEBRUARJA
KO SE ZDRUŽITA JOSIP IPAVEC IN POP ART
JOŽE RATAJ – VREDNOSTI IPAVCEV SO SE ŠENTJURČANI ZAVEDLI ŠELE PO NJEGOVI SMRTI

Galerija slik