september 25, 2020

Tretja nagrada Fanny Haussmann Cvetki Bevc

Cvetka Bevc je dobitnica tretje pesniške nagrade Fanny Haussmann, ki jo podeljujejo v Žalcu. Nagrajena je njen ciklus pesmi Iz njene zapuščine.

Cvetka Bevc se je letos razveselila nagrade Fanny Haussmann. (Foto: Bina Plaznik)

V Žalcu so sinoči podelili tretjo pesniško nagrado Fanny Haussmann. Strokovna komisija je nagrado namenila pesnici Cvetki Bevc za ciklus pesmi Iz njene zapuščine. Poleg nje so bili med petimi nominiranci sicer še Tanja P. Hohler, Saša Pavček, Andraž Polič in Katja Šušteršič.

Na razpis za nagrado Fanny Haussmann, ki nosi ime domnevno prve slovenske pesnice, ki je v začetku 19. stoletja živela tudi v dvorcu Novo Celje v Žalcu, je prispelo 56 ciklusov pesmi. Nanj so se prijavili avtorji iz vse Slovenije, pa tudi v tujini živeči slovenski pesniki.

Uroš Govek iz žalskega zavoda za turizem, šport in kulturo pravi, da so z odzivom zelo zadovoljni in povzema besede člana strokovne žirije Zorana Pevca:

 

Nagrado Fanny Haussmann sicer podeljuje Občina Žalec, dobitnik prejme tudi denarno nagrado v višini tisoč evrov. Na prireditvi pa so predstavili tudi novo številko revije za književnost in kulturo Vpogled, ki jo ZKŠT Žalec izdaja že 16 let. (TMG)