februar 7, 2019

Tudi Konjičani se bodo poklonili kulturi

Literarna ustvarjalka Marija Rija Sekirnik, likovnica Tina Konec, dirigent Ivo Kacbek ter upokojeni učitelja Ivan Rozman so letošnji dobitniki priznanj občine Slovenske Konjice za uspešno delo na kulturnem področju. Prejeli jih bodo na nocojšnji akademiji, na kateri bodo za slavnostni pridih poskrbeli konjiški gimnazijci.

Akademije ob slovenskem kulturnem prazniku so v Slovenskih Konjicah vedno zelo dobro obiskane, zagotovo bo tudi nocoj tako. (Foto: Center za kulturne prireditve)

Kultura nas plemeniti, so si enotni nagrajenci
Marija - Rija Sekirnik, po izobrazbi inženirka gozdarstva, je po upokojitvi našla še več časa za literarno ustvarjanje, predvsem za pisanje pravljic. Skozi njene pravljice spoznamo njen občutek za prenašanje znanja, tenkočutnost do otrok in razumevanje njihovih težav pri učenju. Iva Kacbeka mnogi povezujejo s konjiško godbo. Ko smo dobili svojo državo, so konjiški godbeniki prav na njegovo pobudo priredili 1. božično-novoletni koncert, od takrat so stalnica decembrskega utripa na Konjiškem. Z njimi konjiški godbeniki dokazujejo, da lahko navdušujejo tudi s koncertno glasbo. Priznanje bo prav tako prejel upokojeni učitelj Ivan Rozman. Svoj igralski talent je razdajal na številnih prireditvah in ga povezal s svojo drugo veliko ljubeznijo - zborovskim petjem. Najprej v Moškem pevskem zboru Iva Štruca, nadaljeval pa v Moškem pevskem zboru Adolfa Tavčarja. 68 let prepeva, povezuje pevske nastope in jih bogati z izjemno doživetimi interpretacijami različnih pesmi. Akademska slikarka Tina Konec je v zadnjih letih najvidnejša risarka mlajše generacije pri nas. Razstavlja doma in v tujini. Tino je poklicala Barbara Furman: