november 5, 2020

Utrinki iz Muzeja novejše zgodovine Celje spet na daljavo

Tudi muzeji so zaprli svoja vrata. Za njimi muzealci še vedno opravljajo tisti manj vidni del svojega poklica. Z obiskovalci pa so lahko v stiku le preko spleta. Kakšni so ti dnevi v Muzeju novejše zgodovine Celje, smo preverili.

Tudi ko so vrata muzeja zaprta, se trudijo ostati v stiku z obiskovalci. (Foto: Štajerski val)

Tudi muzeji so zaradi trenutne epidemiološke slike zaprli svoja vrata. Za zdaj preko spleta ohranjajo stike z obiskovalci, pravi direktor Muzeja novejše zgodovine Celje Tone Kregar. Zanje so s kamero, ki zajame kot tristošestdesetih stopinj, posneli aktualne zbirke, utrinke iz njih objavljajo na facebooku, prav tako tam zastavljajo nagradna vprašanja. Medtem se zaposleni v muzeju po Kregarjevih besedah pripravljajo na čas, ko bodo lahko obiskovalcem tudi v živo pokazali razstave in zbirke, ki jih te dni pripravljajo. Upad obiskovalcev zaradi zaprtja pa ne pomeni le drugačnega delovnega dne, temveč tudi izpad lastnih sredstev. Izguba bi bila še večja, če ne bi v poletnih mesecih zabeležili tako lepega obiska, pravi Kregar. A vseeno pričakuje, da jih bo primanjkljaj spremljal tudi v prihodnjem letu.

Ob tem pa se, tudi v času, ko je vse obstalo, svojemu cilju bližajo pri prenovi Pelikanove hiše. Trenutno potekajo sanacijska dela v kleti. Čez nekaj let pa bo hiša slavnega fotografa skupaj z njegovih ateljejem, če bo vse teklo po načrtih, ponudila edinstven sprehod skozi zgodovino fotografije. Ne le v Evropi, tudi v svetu.

Več o vsem tem pa v pogovoru s Tonetom Kregarjem. (TMG)